Oud boek in digitaal jasje

2 min leestijd

Hillegom – Stichting Vrienden van Oud Hillegom presenteert een nieuwe publicatie. Het betreft een digitaal boek gebaseerd op een schenking “uit de schatkamer”. 

Dit boek genaamd ‘Geschiedenis in Vogelvlucht 1934-1944’, was vervaardigd door Tom Lodewijk ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de betonfabriek N.V. De Ringvaart. Omdat in de oorlog papier, inkt, verf en fotomateriaal zeer schaars waren zijn er maar twee van deze boeken gemaakt, van behangselpapier waarop de tekeningen en foto’s zijn geplakt. Een van deze twee boeken bevindt zich in het Vrienden-archief. 

De Vrienden hebben dit album in ontvangst mogen nemen van mevrouw Laura de Groot-Ziere, voormalig directiesecretaresse bij De Ringvaart, dat zij bij haar afscheid van het bedrijf in 1944 als cadeau ontving. In 1998 schonk ze het boek aan de Vrienden en schreef daarbij: “Het beschrijft de periode 1934-1944. Bijzonderheid: dit boek werd in het laatst van de Tweede Wereldoorlog gemaakt. Tekst, tekeningen en lay-out, alles van de hand van de heer Lodewijk, destijds vertegenwoordiger in bouwmaterialen bij De Ringvaart. Later werd hij journalist en schrijver en heeft hij zich ook in bloembollenkringen heel verdienstelijk gemaakt.” 

Gezien de kwetsbaarheid van het 75 jaar oude album is het niet aan te bevelen om het door vele belangstellende handen te laten gaan. De Vrienden hebben daarom een digitaal boek gemaakt van het album, zodat iedereen van deze bijzondere publicatie kan meegenieten. Het boek is gratis te lezen via de website van de stichting, www.vriendenvanoudhillegom.nlonder Publicaties > Online publicaties.

De vrijwilligersorganisatie Stichting Vrienden van Oud Hillegom zet zich op verschillende manieren in voor historisch Hillegom zoals het organiseren van allerlei evenementen. Zie hiervoor de website www.vriendenvanoudhillegom.nl. U bent van harte welkom in het Vrienden-onderkomen op Kwekerij Veelzorg, Stationsweg 131, op dinsdagavonden van 19.30-21.30 uur en elke eerste dinsdagmiddag van de maand van 13.30-16.00 uur.