Herbestemming ‘De Hartebaan’

  0
  445

  Hillegom – De historische bollenschuur ‘De Hartebaan’, wie kent hem niet? Niet voor iedereen zal dit direct een belletje doen rinkelen, maar als we het hebben over de groene houten bollenschuur aan de Leidsestraat in Hillegom dan weten veel mensen waar we het over hebben.

  Een stuk Hillegomse geschiedenis

  De typische kenmerken van de bollenschuur verraden dat de bollenschuur gebouwd moet zijn aan het eind van de 19e eeuw. De droogdeuren en dakramen staan op regelmatige afstand van elkaar en de houten planken zijn gepotdekseld aangebracht. Dit zorgde ervoor dat de bollen optimaal konden drogen. Bovendien zijn de stellingen een belangrijk onderdeel van de constructie van de bollenschuur. Dit type schuur is gebouwd tussen 1870 en 1900. Het verhaal gaat dat ‘De Hartebaan’ opgebouwd is met gebruik van materiaal dat eerder dienst heeft gedaan voor een bollenschuur aan de Stationsweg. De bollenschuur is rond 1900 opgebouwd aan de Leidsestraat voor het bollenbedrijf Van Til, maar niet op de huidige plek. Tot in de jaren ’20 heeft de schuur gestaan achter het stenen huis tegenover de ingang van de Singel. De laatste 90 jaar heeft de schuur op de huidige vertrouwde plek gestaan en is het een geruime tijd in gebruik geweest door de Firma Boot. Vanaf de jaren `80 was de Hartebaan eigendom van de familie Zeestraten.

  Een nieuw leven voor ‘De Hartebaan’

  Sinds deze week is dit gemeentelijk monument aan de Leidsestraat in Hillegom van eigenaar gewisseld. De nieuwe eigenaren, Kees en Marieke van Kampen, hebben het gekocht om van dit mooie en historische pand weer een frisse en toegankelijke plek te maken met behoud van het traditionele aangezicht. Helaas laat de huidige staat van de bollenschuur het niet toe om het pand te restaureren. Uit onafhankelijk bouwkundig onderzoek is duidelijk gebleken dat de materialen in zodanige staat zijn dat ze niet op een veilige manier meer te gebruiken zijn voor de constructie van de bollenschuur.

  Dit zal betekenen dat ‘De Hartebaan’ in augustus afgebroken gaat worden om vervolgens in exact dezelfde vorm en met de beeldbepalende kenmerken voor het einde van het jaar zal terugkeren. Hierbij zal, waar mogelijk, gebruik gemaakt worden van oorspronkelijk materiaal, zoals de dakpannen. Ander bruikbaar materiaal zal ook terugkeren in ‘De Hartebaan’ voor onder andere tafels en vloeren. Er wordt alles aan gedaan om het waardevolle beeld van de bollenschuur te behouden.

  Bed & Breakfast

  De nieuwe bestemming van ‘De Hartebaan’ wordt een woonhuis met Bed & Breakfast. Het hele jaar door kan er geslapen en ontbeten worden waarbij gasten natuurlijk in het voorjaar kunnen genieten van de bloeiende bollenvelden. Om het pand exploitabel te maken wordt de schuur uitgebreid met een passende aanbouw waarin een aantal gastenkamers zullen komen. Bij zowel de bouw als de bedrijfsvoering wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame oplossingen, zoals hergebruik van materiaal, warmtepompen en zonnepanelen.
  De herbestemming van de bollenschuur is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hillegom, de provincie Zuid-Holland, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en LEADER. Het LEADER-programma stimuleert lokale initiatieven ter verbetering van landelijk gebied.

   

  De opening van de B&B staat gepland voor april 2019. Alle ontwikkelingen zullen gedeeld worden via de website (www.degroenebollenschuur.nl) en via social media.

  Reacties

  Reacties