°C
dinsdag 16 juli 2024

Open Imkerijdagen

Hillegom – Ontdek zelf de wondere wereld van de bijen en hommels. Imkerij Weerlanerpolder is op 14 en 15 juli voor iedereen vrij toegankelijk van 11.00 – 16.00 uur. U kunt rondkijken in de tuin, met uw kinderen op zoek naar wilde bijen, hommels, vlinders en honingbijen.

Imkerij de Weerlanerpolder dankt zijn naam aan beschermde Weerlanerpolder in Hillegom. In dit kleine, maar fraaie natuurgebied wordt momenteel rondom de bijenstal gewerkt aan de inrichting van een plantentuin, waarin de aanplant van drachtplanten voorop staat. Veel van de planten zijn ter beschikking gesteld door plantenkwekerij van de Reep.

Bijen kunnen momenteel rekenen op veel positieve aandacht. Veel mensen en bedrijven weten inmiddels dat bijen zeer nuttige insecten zijn en ondersteunen allerlei initiatieven om de leefomstandigheden voor bijen te verbeteren. Imkerij Weerlanerpolder wil samen met bedrijven en particulieren in Hillegom gaan werken aan het vergroten van de dracht- en nestel mogelijkheden van bijen, hommels en vlinders.

Maar de bijen aan de Weerlanerpolder hebben een mooi leefgebied, rondom liggen weiden die door het Zuid-Hollands Landschap worden onderhouden. Op redelijke vliegafstand de bewoonde wereld, waar bijen hun stuifmeel en nectar vinden in plantsoenen en tuinen.

Ook u als particulier kunt uw steentje bijdragen, hoe meer bijenplanten u in de tuin heeft, hoe meer overlevingskansen de bij heeft. Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdag zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

Bijen zijn boeiend. Wij vertellen u graag over onze boeiende hobby. We leggen ook uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. We laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. We laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Durft u dat niet aan? We hebben ook een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien is. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Meinhard van de Reep zal u dan alles vertellen over het leven van de bij en u kunt de bijen van dichtbij bezichtigen, er is verse honing te koop, u kunt de bijen van dichtbij bewonderen. Ook voor kinderen is dit bezoek meer dan de moeite waard!

Kortom, kom even langs en geniet van het mooie van de natuur!

De imkerij is gelegen in de Weerlanerpolder, vanaf de Oude Weerlaan, over het fiets- en wandelpad richting nieuwe Manege Koopman. Naast de open dagen op 14 en 15 juli is de imkerij op afspraak ook te bezoeken. Dit kan via: Meinhard van de Reep 06 493 857 34.

Aankomende evenementen

Lees ook: