°C
zondag 14 juli 2024

Militairen oefenen in straten Hillegom

Hillegom/HLT – Van 26 tot en met 28 oktober oefenen militairen van het Korps Nationale Reserve in de gemeenten Teylingen, Lisse en Hillegom. Hiermee kleuren de straten van de dorpen een paar dagen groen. Elk jaar oefenen de landmachtmilitairen verschillende onderdelen van militaire operaties tussen -en samen met – de lokale bevolking. Dit jaar doen zij dat in de Bollenstreek.

Carla Breuer, burgemeester Teylingen: ‘Wij ontvangen de militairen van de Nationale Reserve graag in onze dorpen. Het is belangrijk dat zij echt op straat kunnen oefenen. En voor onze inwoners is het interessant de militairen dichtbij aan het werk te zien.’

Oefening
Een belangrijk onderdeel van de oefening is het contact met burgers. De militairen zullen dit contact dan ook opzoeken. Als inwoners vragen hebben kunnen zij die ook te allen tijde aan de militairen stellen. Inwoners kunnen op verschillende manieren in contact komen met de militairen. Zowel overdag, ’s avonds als

’s nachts zijn ze te zien tijdens patrouilles te voet en met voertuigen. Op donderdag 26 en vrijdag 27 oktober richten de militairen controlepunten in om passerende personen en voertuigen te controleren, waarbij deelname vrijwillig is. Tijdens de oefening zijn de wapens van de militairen zichtbaar aanwezig. Zij hebben oefenmunitie, maar maken daar niet actief gebruik van.

Commando-overdracht
Commandant Van der Linden draagt na deze oefening het commando over aan zijn opvolger. Normaliter vindt een dergelijke ceremonie plaats op een kazerneterrein. Dankzij de medewerking van Woonstichting Vooruitgang vindt de commando-overdracht zaterdag 28 oktober om 14:30 plaats op het plein van Woonservicecentrum Sassembourg in Sassenheim, Jan van Brabantweg 1.

Programma
De oefening start op woensdag 25 oktober in Den Haag. Daar krijgen de militairen hun opdracht van de commandant. Donderdagochtend 26 oktober starten zij met het inrichten van tijdelijke locaties bij de brandweerkazerne in Sassenheim, sporthal De Tulp in Voorhout, Sport- en Recreatiecomplex Wasbeek in Sassenheim, bij de parkeerplaats van FC Lisse en er volgt nog een locatie in Warmond.

De commandopost komt bij de brandweergarage in Sassenheim. Vooraf worden niet alle onderdelen van de oefening bekend gemaakt, omdat het onbekende een belangrijk trainingselement is. Militairen moeten in staat zijn om in een veranderende omgeving de juiste keuzes te maken om hun taken uit te voeren.

De gemeenten Teylingen, Lisse, Hillegom, de politie, de douane en de brandweer Sassenheim werken samen om deze oefening mogelijk te maken. 

Korps Nationale Reserve
Het Korps Nationale Reserve bestaat uit militairen die naast hun reguliere baan, een baan hebben bij de landmacht. De ongeveer 150 militairen die deelnemen aan de oefening, komen uit Den Haag en zijn gespecialiseerd in bewaken en beveiligen. Daarnaast worden de militairen ook ingezet voor taken als het uitvoeren van sociale patrouilles te voet en het inrichten van mobiele checkpoints met behulp van lichte voertuigen. Alle militairen komen van het 20 Natresbataljon (voluit 20 Nationale Reserve Bataljon Korps Nationale Reserve) dat onderdeel uitmaakt van 11 Luchtmobiele Brigade.

De kerntaak van het Korps Nationale Reserve is het bewaken en beveiligen van het eigen grondgebied. Bewakings- en beveiligingsopdrachten bij vitale objecten, militaire bijstand bij rampenbestrijding, militaire bijstand voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid of militaire steunverlening aan militaire transporten zijn enkele voorbeelden hiervan.

Aankomende evenementen

Lees ook: