°C
maandag 16 september 2024

Hillegom financieel gezond

Hillegom – “We zijn als gemeente weer financieel gezond en de woonlasten voor de inwoners zijn in deze raadsperiode per saldo nauwelijks gestegen. De gemeente Hillegom heeft geen schulden. De overschotten op de begroting in de komende jaren zijn bedoeld om het wegvallen van de precariobelasting ingaande het jaar 2022 op te kunnen vangen. Daarnaast willen we onze reserves de komende jaren inzetten voor incidentele zaken die ten goede komen aan de gehele gemeenschap”. Dat stellen burgemeester en wethouders voor in de begroting 2018-2021 aan de gemeenteraad. Tijdens de vergadering van 9 november neemt de gemeenteraad van Hillegom een besluit over de begroting 2018.

Wethouder Financien De Jong: “Ik heb er een goed gevoel over dat de afgelopen periode positief kan worden afgesloten. Daar hebben we de afgelopen jaren hard aan gewerkt. Hillegom is weer financieel gezond en dat biedt perspectief voor de toekomst”.

Lokale lasten
De lokale lasten zullen in 2018 minimaal stijgen. Door de toenemende welvaart neemt ook de consumptie toe. Ook het aantal woningen in Hillegom is fors gestegen. Dat merken wij aan de stijgende hoeveelheid afval die de Hillegommers produceren. Dit heeft tot gevolg dat de afvalstoffenheffing met een klein bedrag verhoogd moet worden. Het gaat om een verhoging van 10 euro voor het jaar 2018.

Projecten in 2018
De afgelopen jaren heeft Hillegom hard gewerkt aan een mooier centrum. De Hoftuin en de Hoofdstraat Zuid hebben een make-over gekregen. De centrumplannen zijn nu ongeveer halverwege. Het Pompplein en het Henri-Dunantplein staan nog op de planning. Het doel is om van het centrum weer een mooie ontmoetingsplek te maken met allure. Samen met ondernemers en bewoners zet de gemeente deze beweging de komende jaren voort. Daarnaast is er de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in het verbeteren en veiliger maken van wegen, rotondes en fietspaden. Het van Nispenpark staat eveneens een herinrichting te wachten.

Precarioheffing
Vanaf het jaar 2022 mogen gemeenten geen precariobelasting meer heffen. Dit is een vergoeding voor het gebruik van openbare grond, voor kabels en leidingen, en wordt berekend aan de nutsbedrijven. Om straks het wegvallen van deze structurele bron van inkomsten van 1,9 miljoen per jaar op te vangen zijn inmiddels door de gemeenteraad maatregelen genomen.

Jeugdzorg, Wmo en participatie
Sinds 2015 hebben gemeenten er taken bij gekregen op het gebied van het sociaal domein, waar jeugdzorg, Wmo en participatie onder vallen. Op deze budgetten is flink bezuinigd door het Rijk. Ondanks dat lukt het Hillegom om het beleid vorm te geven en de taken goed uit te voeren. De gemeente heeft volgend jaar ruim 8,5 miljoen te besteden op dit terrein.

Het streven is goede zorg en ondersteuning te bieden en daarbij te zorgen dat dit financieel gezien op een verantwoorde wijze gebeurt. Er is veel aandacht voor preventie. Projecten worden waar mogelijk uitgevoerd op buurt- en wijkniveau.

Versterken van de economie
Wanneer de gemeenteraad van Hillegom hiermee instemt, zal er de komende jaren ook voor bijna 1 miljoen worden geïnvesteerd in de (regionale) economie. Dit gebeurt via de Economische Agenda Duin- en Bollenstreek, die zij samen met andere gemeenten in de regio heeft vastgesteld. Hierin zijn tien concrete projecten opgenomen die gericht zijn op het versterken van de (regionale) economie.

Aankomende evenementen

Lees ook: