°C
woensdag 17 juli 2024

Grote belangstelling voor cursus politiek

Hillegom – Op 22 en 29 augustus organiseerde de Hillegomse griffie de minicursus Politiek Actief. Deze was snel volgeboekt. De deelnemende inwoners kregen inzicht in de inrichting en werking van het gemeentebestuur en hebben een beetje kunnen ervaren hoe het is om raadslid te zijn. 

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 organiseerde de Hillegomse griffie een minicursus Politiek Actief.

Deze cursus was verdeeld over twee avonden en vond plaats op 22 en 29 augustus. Met de cursus Politiek Actief wil de gemeenteraad inwoners interesseren voor het raadslidmaatschap.

De 24 beschikbare plaatsen waren snel volgeboekt. Tijdens de eerste avond kregen de deelnemers informatie over de inrichting van het gemeentebestuur.

Tijdens een quiz kwamen vragen aan de orde als: ‘waar gaat de gemeente eigenlijk over (en waarover dus niet)?‘, ’wat is de rol van de gemeenteraad, van een wethouder, de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders?’ en ‘wie ondersteunen deze bestuurders?’.

Dat de groep heel geïnteresseerd was bleek wel uit de vele aanvullende vragen die door de deelnemers gesteld werden. De eerste avond werd afgesloten met een speeddate met huidige raads- en burgerleden, waarbij heel geanimeerde gesprekken ontstonden.

Op 29 augustus opende burgemeester Arie van Erk de tweede cursusavond. Na een uitleg van de griffier, Elma Hulspas, over het besluitvormingsproces van de gemeenteraad gingen de deelnemers zelf aan de slag in de rol van raadsleden.

Zij waren ingedeeld in vier fracties en behandelden een fictief raadsvoorstel over hoogbouw in de Hoftuin. Ze vergaderden als fracties en, onder voorzitterschap van de burgemeester zelf, in een raadscommissie- en raadsvergadering.

De woordvoerders hielden bevlogen betogen en de fracties slaagden erin om tot een mooi compromis te komen. In haar afsluiting merkte de griffier op dat de deelnemers niet onderdeden voor de echte raads- en burgerleden.

Zij sprak de hoop uit dat ze velen van hen terug zou zien als nieuw raadslid na de verkiezingen in 2018 of al eerder op de publieke tribune bij een commissie- of raadsvergadering.

Zoals gebruikelijk na een raadsvergadering, kon onder het genot van een drankje nog even worden nagepraat. De deelnemers staken daarbij niet onder stoelen of banken dat ze erg enthousiast waren over deze minicursus.

Aankomende evenementen

Lees ook: