°C
woensdag 24 juli 2024

Zomeractiviteiten in de Heemtuin

Hillegom – Een uniek stukje natuur verborgen achter in de Hillegomse wijk Elsbroek, gelegen tegen de ringvaartdijk. Historisch een elzenbroekbos tegen de oevers van de toenmalige Haarlemmermeer en nu bewaard als een heempark waar de natuur zijn gang kan gaan. Deze zomer worden hier een 3-tal activiteiten georganiseerd.

Op zondag 9 juli wordt de landelijke imkerijdag georganiseerd en de imkers in de heemtuin Hillegom doen daar aan mee. De imkers ontvangen u van 10.00 tot 16.00 uur welkom en geven uitleg over het werken met de bijenvolken. Kijken “in” een bijenvolk, op zoek naar de koningin, een honingraat goed bekijken, de honingdans en nog veel meer. De imkers zorgen voor een leuk programma en introduceren u in de bijenwereld.

Het weekend van vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus is het programma bomvol. In dit weekend vallen zowel de nationale nachtvlindernacht (Vlinderstichting) en de nacht van de vleermuis (Zoogdiervereniging). Voor beiden zijn activiteiten georganiseerd.

Op vrijdagavond starten we met de 1e sessie nachtvlinders kijken van ongeveer zonsondergang 21.00 uur tot ca 0.00 uur. Er is dan een opstelling gemaakt waarin een laken is gespannen waar een grote lamp op gericht staat. De nachtvlinders worden aangetrokken door het licht en gaan op het laken zitten. Ze zijn dan goed te bekijken en er kunnen foto’ s worden genomen. Er zijn vrijwilligers aanwezig die uitleg kunnen geven over het duisterleven van onze nachtvlinders. Weet u trouwens dat er meer dan 1000 verschillende soorten in Nederland voorkomen? In de heemtuin verwachten we deze avonden 50-75 verschillende soorten. Er is echter 1 grote maar… :het weer. Als het heel hard waait of als het regenachtig is dan kan het nachtvlinders kijken niet doorgaan.

Op zaterdag 26 augustus zijn er 2 activiteiten tegelijkertijd. Het nachtvlinderlaken staat weer uit voor de 2e sessie van de nationale nachtvlindernacht van ca 21.00-0.00 uur. Op hetzelfde moment starten ook de activiteiten voor de nacht van de vleermuis. Er is een vrijwilliger aanwezig die op zoek gaat naar vleermuizen. Vleermuizen zien in het donker is lastig, maar er wordt gewerkt met een “bat-detector”. Dit is een kastje dat de bijna niet hoorbare signalen van de vleermuis kan opvangen en vertaalt naar een geluid. Aan de hand van de frequentie kan de vleermuis op naam gebracht worden. U krijgt ook uitleg over het verborgen leven van vleermuizen in de bollenstreek.

Voor in de agenda:

Zondag 9 juli:                          landelijke imkerijdag van 10.00-16.00 uur

Vrijdag 25 augustus:               1e sessie nationale nachtvlindernacht van 21.00-0.00 uur

Zaterdag 26 augustus:             2e sessie nationale nachtvlindernacht van 21.00-0.00 uur

                                               Nacht van de vleermuis van 20.30-0.00 uur

De heemtuin ligt aan de Couperuswende bij de loopbrug en is geopend van maandag t/m donderdag van 12.00-16.00 uur. Van 1 april tot eind september is de tuin ook geopend op zondag middag van 13.00-17.00 uur. Er is dan een vrijwilliger aanwezig die uitleg kan geven.

Aankomende evenementen

Lees ook: