Dag van de Imker

1 min leestijd

Hillegom – Op meer 200 locaties in Nederland houden imkers in het weekend van 8 en 9 july is open huis. Zondag 9 juli, van 10:00 tot 16:00 uur, is hiervoor de Heemtuin open aan de Couperuswende. Voor het achtste jaar op rij organiseert de Nederlandse Bijenvereniging de Landelijke Open Imkerijdag, het grootste imkerevenement in Nederland.

Bezoekers krijgen over werksters, darren en de (bijen)koningin en praktische tips over het bij-vriendelijk maken van eigen tuin en balkon. Ook is het mogelijk om te zien hoe honing wordt gemaakt en gaan bezoekers op zoek naar de koningin in een demonstratiekast.

Bijen zijn onmisbaar voor ons dagelijks voedsel. Het is daarom van groot belang om onze leefomgeving zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het planten van allerlei bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld. Ook geven zij informatie over bijenzwermen en tips om overlast van insekten te voorkomen.

De imkers Joop van der Aar en Peter Verbruggen laten tijdens deze zondag zien wat er gedaan kan worden om de nederlandse (wilde) bijenpopulaties te verbeteren. Al het gebruikte materiaal laten zij zien: bijenkasten, berokers, honingslinger, bijenzwermmateriaal en imkerpak.

In de werkhut is een transparante bijenkast zichtbaar om het inwendige van de kast te verduidelijken. Tevens is gezonde natuurlijke Heemtuinhoning te koop.

Nederland telt ongeveer 9000 imkers waarvan 80 % is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op. Dit jaar zijn dat er meer als 1000.

De voorkeur is per fiets te komen in verband met de beperkte parkeergelegenheid in de wijk.

Meer info: www.bijenhouders.nl