°C
maandag 15 juli 2024

‘Ontmoetingsplek Autisme in Duin- en Bollenstreek’

Hillegom/Bollenstreek – De mantelzorgorganisaties uit de Duin- en Bollenstreek organiseren in 2017 samen met een groep ervaringsdeskundigen, de MEE ZHN, het Centrum voor Jeugd en Gezin en de Nederlandse Vereniging Autisme regio Zuid-Holland ontmoetingsbijeenkomsten Autisme.

Bijna 2% van de bevolking heeft autisme. Onder de vele mantelzorgers in onze regio is er daarom ook een groep die mantelzorg verleent aan mensen met autisme. Bij deze mantelzorgers en bij mensen met autisme leeft de vraag naar meer informatie over autisme en mogelijkheden om lotgenoten te ontmoeten. Bij elkaar herkenning en erkenning vinden. De behoefte is om ervaringen te delen en eventueel tips en adviezen uit te wisselen.

Het doel van de themabijeenkomsten ligt vooral op het elkaar ontmoeten, maar ook om bekendheid over autisme te vergroten. Begrip en kennis te verbreden. Het uiteindelijk streven is om acceptatie en integratie van mensen met autisme te vergroten en de verbinding te leggen tussen mantelzorgers en hun netwerk.

In vijf gemeenten uit de Duin- en Bollensteek worden roulerend de bijeenkomsten bij de mantelzorgorganisaties georganiseerd. Iedere bijeenkomst heeft een apart thema. Deze thema’s zijn gekozen door ervaringsdeskundigen en sluiten aan bij de actuele behoefte. Dezelfde groep ervaringsdeskundigen zal vanuit hun expertise en ervaringen betrokken blijven bij de organisatie en inhoud van deze bijeenkomsten.

Planning 2017

30 Maart, gemeentehuis Noordwijkerhout – Vlak na de diagnose Autisme, hoe nu verder?
18 Mei, De Beukenhof, Eikenlaan 1a, Lisse – Autisme en het belang van vroegdiagnostiek.
15 Juni, Verpleeghuis Bernardus, Sassenheim – Teylingen – Autisme en Pesten.
14 September, Wassenaarsestraat 5, Noordwijk – Autisme binnen het gezin
19 Oktober, Het Pluspunt, Henri Dunantplein 28, Hillegom – Overgang van thuis naar zelfstandig wonen

De opzet van de ontmoetingsbijeenkomsten bestaat uit een informatief en interactief deel. Gasten komen hun verhaal vertellen en hun kennis delen. Er worden voorlichtingsfilms getoond en casussen besproken. Er is volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en vragen te stellen.

Iedere avond zal er een kleine informatiemarkt zijn met organisaties die zorg of diensten biedt op het gebied van autisme. Voor alle avonden geldt, aanvang 20.00 uur, afsluiting rond 22.00 uur. Vanaf 19.30 uur inloop en ontvangst. Aanmelden kan via de mantelzorgconsulent in uw gemeente.

Niet alleen zijn deze bijeenkomsten interessant voor ouders van kinderen met autisme, mensen met autisme en zijn of haar directe omgeving, maar ook voor professionals, scholen, gemeenten en andere belangstellenden. Het is een ontmoetingsplek en kenniscentrum voor iedereen!

Bij vragen en/of aanmelding kan contact opgenomen worden met WelzijnsKompas Hillegom-Lisse, via info@welzijnskompas.nl of 0252-757100 bereikbaar van 09.00 – 12.30 uur.

Aankomende evenementen

Lees ook: