Sportkamp met Koos van der Klugt

5 min leestijd
Koos van der Klugt

Hillegom – Het sportkamp van S.V. Hillegom wordt al jaren georganiseerd. Dit sportkamp wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers. Zo zijn er vrijwilligers die helpen met de voorbereiden van deze week, vrijwilligers die leider zijn van een groep kinderen, vrijwilligers die zorgen voor het eten en vrijwilligers die het totale sportkamp ondersteunen. Koos van der Klugt, eindverantwoordelijke van de organisatie van het sportkamp, organiseert deze week al jaren.

Voor de mensen die nog niet precies weten wat het sportkamp nou precies inhoudt, wat is sportkamp?
In het kort: het sportkamp is een week lang sportief plezier voor de jeugdleden van S.V. Hillegom in de leeftijdscategorie van 10 t/m 18 jaar voor jongens en meisjes.
In de Achterhoek logeren we een week in een prachtige accommodatie en organiseren wij allerlei sportieve activiteiten. Bijvoorbeeld: voetbal, basketbal, volleybal, bootcamp, duurloop en tafeltennis. Ook de gezelligheid wordt niet vergeten! Zo organiseren wij een bosspel, disco-avond, themaspel etc. en huren we een tobbedansbaan en gaan we natuurlijk zwemmen. Noem het sportkamp een sportieve vakantie.

Hoe lang organiseert u al het sportkamp van S.V. Hillegom? Met wie organiseert u dit?
Ik organiseer het sportkamp vanaf 1980. Het eerste kamp in 1975 werd georganiseerd door Ruud Seijsener en Bert van Vliet, maar die vonden het na vier kampen genoeg. In 1979 zijn we één jaar niet geweest en in 1980 ben ik met o.a. Wim Verhoeven op zoek gegaan naar een locatie en vanaf dat jaar heb ik als hoofdleider de organisatie op me genomen. Dat kan je niet alleen. In de beginjaren deed ik dat samen met Wim Verhoeven, Hans Maas en iets later met Jos Angevaare (Jos begint dit jaar aan zijn 40ste kamp). Vanzelfsprekend zijn ook alle overige leiders bij de organisatie van het kamp betrokken. Dat geldt niet alleen voor de groepsleiders, maar ook de algemene leiders en mensen in de keuken. Zij zijn ver voor het kamp al bezig alles in orde te maken.

Wat is het grootste verschil tussen nu en de eerste keer organiseren van het sportkamp?
In het verleden was het meer improviseren. Voor het verwerken van de uitslagen had je geen computer. Alles werd met de hand uitgerekend. Ook de accommodaties waren minder goed uitgerust. We namen zelf tafeltennistafels, een tafelvoetbalspel, volleybalspullen en kookgerei mee. Inmiddels zijn de accommodaties beter uitgerust en is bijna alles ter plekke aanwezig. Ook de communicatie met de achterblijvende familie en bekenden verliep anders. Nu hebben we een blog en Social Media waarmee wij de ouders van minuut tot minuut op de hoogte kunnen houden van het verloop van de week. Honderden foto’s plaatsen we op de website. In het verleden organiseerden we foto-avonden en konden de ouders pas na enkele weken de foto’s van hun kind bekijken.

Wat is de grootste werkzaamheid van het organiseren van een sportkamp?
In de periode vlak voor het kamp moet alles bij elkaar komen: de materialen moeten uitgezocht worden, voeding moet ingekocht worden, de betalingen van de deelnemers moet geïncasseerd worden, de nodige papieren moeten geprint worden, er vinden gesprekken plaats met de deelnemers en de leiders komen ook nog een keer bij elkaar voor het maken van de laatste afspraken. En dat allemaal in de vijf dagen voor het kamp.

Bent u het hele jaar bezig met de organisatie van sportkamp?
Nee, we starten in december met het maken van de folder. Deze wordt daarna bezorgd en gaan we inschrijven. In maart worden de indelingen gemaakt en is het relatief rustig. In de weken voor het kamp nemen de werkzaamheden toe en na het kamp ruimen we in een paar dagen tijd de materialen op en zetten we de financiën op een rijtje. In die periode houden we ook een evaluatie met de kampleiders en leggen we vast waarmee we het volgende kamp rekening moeten houden. Dan is het inmiddels eind september en zetten we drie maanden pas op de plaats.

Wat vindt u het leukste aan sportkamp?
Het leukste aan het kamp is de samenwerking tussen de jongste en oudste deelnemers. Voor de fusie (tussen VV Hillegom en SV Concordia) hadden we een groep deelnemers die varieerde in leeftijd van 6 tot 18 jaar. Het was prachtig om mee te maken hoe de deelnemers ondanks de grote leeftijdsverschillen met elkaar omgingen. Tegenwoordig zijn de leeftijdsverschillen minder groot en ook nu gaat jong en oud heel goed en gezellig met elkaar om. Of dat nu met sporten of “gezellige onderdelen” is, maakt niet uit. Iedereen kan het met iedereen goed vinden. Kijk, er gebeurt natuurlijk altijd wel eens wat, maar over het algemeen zijn er nooit grote problemen. Dat vind ik dus erg leuk. Ook het omgaan met de leiders gedurende de kampweek is zonder meer een geweldige ervaring.

Wat is uw mooiste moment op sportkamp geweest?
Er zijn heel veel mooie momenten op te noemen. De vieringen van de jubileumkampen waren prachtig. Er zijn heel veel bonte-avond stukjes uit heden en verleden die mij nog helder voor de geest staan en nog steeds de moeite waard zijn om na te vertellen.
De mooiste momenten zijn wel als je bemerkt dat iedereen er veel plezier in heeft.

Mocht u geïnteresseerd zijn om bij te dragen aan deze fantastische sportweek voor de jeugd van S.V. Hillegom, kunt u contact opnemen met sportkampsvhillegom@gmail.com.

Deze hele week is live te volgen via de volgende facebookpagina:
Sportkamp SV Hillegom: https://www.facebook.com/SportkampSVHillegom