°C
vrijdag 04 oktober 2024

Meerlanden klaar voor het winterseizoen

Hillegom/Streek – De afgelopen week vond bij Meerlanden in Rijsenhout, Heemstede, Hillegom en Lisse de jaarlijkse vlootschouw van het materieel voor de gladheidbestrijding plaats. Dit materieel wordt ingezet op de wegen en fietspaden in de gemeenten Aalsmeer, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Noordwijkerhout en Lisse. Samen met leverancier Schuitemaker controleerden de chauffeurs en coördinatoren al het materieel op een goede werking. Hierna bouwden de chauffeurs hun voertuigen op met de strooi-units en reden ter controle de verschillende strooiroutes. In de komende weken worden bovendien ruim 200 zoutkisten in Haarlemmermeer en Heemstede uitgezet, zo’n 25 permanente zoutkisten in Aalsmeer geplaatst en de voorraden strooizout en pekelwater aangevuld. 

Samenwerking
Ieder jaar voert Meerlanden voorafgaand aan het zogenaamde gladheidseizoen een technische controle uit op de 55 weg- en fietspadstrooiers. Vervolgens rijden alle chauffeurs hun strooiroute om te controleren of deze geen obstakels kent die de gladheidbestrijding kunnen belemmeren. In overleg met de coördinatoren en gemeenten worden deze routes vervolgens eventueel aangepast en vastgesteld. Meerlanden werkt in de gladheidbestrijding samen met Heemskerk en onderaannemers PC van der Wiel, Vrijbloed Transport, Roodenburgh en De Jong Transport. Daarnaast worden medewerkers van De Waterwolf en AM Match ingezet bij het handmatig strooien op bijvoorbeeld bruggen. Bij extreem winterweer kan Meerlanden tenslotte een beroep doen op extra veeg- en borstelmachines van de Meerboeren.

Oog voor milieu
Ook in het bestrijden van gladheid is Meerlanden samen met de opdrachtgevende gemeenten voortdurend op zoek naar innovatieve manieren die minder impact op het milieu hebben. Een deel van het materieel rijdt op groengas, opgewekt uit GFT. Daarnaast bestrijdt Meerlanden de gladheid met de natzoutmethode en sproeit in Haarlemmermeer de fietspaden met pekelwater. Bij de natzoutmethode wordt het zout gemengd met pekelwater en op de wegen verspreid. Naast een betere werking is hierbij minder zout nodig. Het water voor deze methode haalt Meerlanden uit het  eigen composteringsproces van GFT. Tenslotte worden de voorraden steenzout, nadat ze zijn opgebruikt, vervangen door BIO-zout. BIO-zout is een restproduct uit de vervaardiging van biobrandstof. 

Grootste areaal van Nederland
Vanuit Rijsenhout, Heemstede en Hillegom en Lisse coördineert Meerlanden met een team van zo’n tachtig mensen de gladheidbestrijding voor acht gemeenten en voert de werkzaamheden ook uit. Dit werk doet het team naast hun reguliere baan. Meerlanden bedient het grootste areaal aan gemeentelijke wegen van Nederland.

Aankomende evenementen

Lees ook: