°C
woensdag 24 juli 2024

Groen licht voor BeatlesTreslongMonument

Hillegom – Op 5 juni 2017 moet het gaan gebeuren, de onthulling van hét monument voor ‘het vergeten optreden’ van The Beatles. Want zo dreigde het eerste optreden van de band, die de muziekwereld jarenlang op zijn kop zou zetten, de geschiedenis in te gaan.

Luttele uren nadat ze op Schiphol waren geland kwamen The Beatles op 5 juni 1964 om vier uur ‘s middags aan bij Treslong in Hillegom. Voor de ogen van diverse fans werden ze snel naar binnen geleid voor interviews en repetitie. Om acht uur ’s avonds begon het allereerste optreden van The Beatles in Nederland met het nummer ‘Twist en shout’.

Niets in Hillegom herinnert meer aan deze historische gebeurtenis. De stichting BeatlesTreslongMonument Hillegom wil daar verandering brengen. Het college van B&W zag iets in het idee. Wethouder Annechien Snuif: ‘Als gemeente steunen we graag initiatieven die vanuit onze burgers zelf komen. We hebben de stichting gevraagd om samen met de kunstcommissie een opdracht te formuleren voor een kunstwerk waar zowel het eerste optreden van The Beatles, het verdwenen Treslong en de Bollenstreek tot uitdrukking zou komen’. Hier hebben ruim 20 kunstenaars op gereageerd. Drie kunstenaars mochten hun idee nader uitwerken’.

De uiteindelijke keuze van de kunstcommissie is ook door het college omarmd. Het kunstwerk moet een plek krijgen in de groenstrook bij de entree van het dorp tegenover Deltahof. Afgelopen maandag tekenden de gemeente en de stichting hiervoor een overeenkomst.

De kunstenaar en het definitieve ontwerp wil de stichting nog even voor zich houden zegt voorzitter Johan van Buren: ‘Gelijk nadat het college positief had besloten hebben we opdracht gegeven om een schaalmodel te maken dat we , samen met de kunstenaar, willen presenteren. Volgens Van Buren is dit niet om geheimzinnig te doen maar om de spanning een beetje op te bouwen: ‘Het geld voor het monument moet door middel van sponsoring bijeen worden gebracht. We willen hier graag een speciaal moment voor creëren met de beoogde hoofdsponsor’. Van Frans van der Riet, bestuurslid, hoopt dat dit al in oktober kan plaatsvinden. Wethouder Snuif krijgt nog het boek ‘The Beatles in Hillegom’ overhandigd. ‘Straks heeft niemand het meer over ‘het vergeten optreden’ zegt Van Buren hoopvol.

Aankomende evenementen

Lees ook: