°C
woensdag 24 juli 2024

Bloeiende heide in waterleidingduinen

Wist u dat er heide bloeit in de Amsterdamse waterleidingduinen? Via ingang De Zilk komt u bij een uniek natuurgebied; het Heitje.  Alsof je op de Veluwe bent! Zondag 21 augustus organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een heide-excursie in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit stukje heide is ontstaan door intensief menselijk gebruik. Struikhei schuwt kalk in de bodem. Daarom vind je het niet in het hele duingebied ten zuiden van Bergen maar wel, heel bijzonder, in de stokoude duinen van De Zilk, waar de bodem door regenwater ontkalkt is. De struikheide groeit hier op de oorspronkelijke strandwal.

Door begrazing met schapen redt deze heide het van vergrassing zodat men eind augustus een prachtig paars kleed aan bloeiende heide kan bewonderen. Bij De Zilk ziet men nog de oude strandwal en de oude duinen, die verder grotendeels zijn overstoven door jonge duinen of zijn begroeid met bossen. Een uniek landschap! Verder is hier in dit landschap de Adelaarsvaren een bijzondere plant. Het bijzondere is dat hier deze kalkmijdende varen hier in het open veld goed gedijt terwijl hij verder elders alleen in schaduwrijke bossen voorkomt. Onze IVN-gidsen laten u graag de struikheide en de adelaarsvaren zien en kunnen er veel over vertellen.  U bent van harte welkom!

Vertrek om 14.00 uur bij de ingang De Zilk – Joppeweg 1, Noordwijkerhout- van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Duur: 2,5 uur. Deelname is gratis. Toegangskaart is verplicht. Aanmelden vooraf is niet nodig. Informatie bij Eric van Bakel, ericvanbakel@hetnet.nl of kijk op www.ivn.nl/zuidkennemerland.

Aankomende evenementen

Lees ook: