°C
dinsdag 23 juli 2024

Nationale Buitenspeeldag

Hillegom/Landelijk – De TVzender Nickelodeon gaat die middag op zwart om kinderen te stimuleren naar buiten te gaan en lekker te bewegen. Speeltuin Weerestein is die dag ook van de partij en bovendien gratis toegankelijk voor iedereen en ook staat de popcornkraam weer opgesteld.
Opening nieuw speeltoestel
Om het buitenspelen nog extra op te leuken wordt om 14:00 de aftrap gegeven met de ingebruikname van de nieuwe draaimolen. Deze nieuwe draaimolen vervangt het oude toestel dat meer dan 65 jaar dienst heeft gedaan, en in de begintijd van de speeltuin door speeltuinoprichter Holleman is ontworpen en bij Smederij Fransen in de Meerstraat is vervaardigd.
Het klusteam van de speeltuin heeft het nieuwe toestel geplaatst op een betonnen fundering van meer dan een ton (aan gewicht) waarin het staal van de oude molen als versteviging is gebruikt. Dit samen met diverse betonnen poeren van het oude hekwerk. “Wie wat bewaart die heeft wat” zogezegd, en dat was met vooruitziende blik op dit project. En zo ‘leeft’ de oude molen toch nog voort.
Voor de aanschaf van het nieuwe toestel is het bestuur niet over 1 nacht ijs gegaan. Een waardige opvolger van de grote draaimolen met een spanwijdte van 4 meter was niet snel gevonden. Gezien de voorschiften met betrekking tot de  vrije ruimte rond een draaitoestel en de beperkingen in toegestane diameter is gekozen voor een kleiner exemplaar dat aan alle eisen voldoet en bovendien zeer degelijk is.
Dukenburg
Navraag bij de leverancier waar hetzelfde toestel live bekeken kon worden leidde naar het dichtstbijzijnde exemplaar dat in Nijmegen Dukenburg staat. De beheerder aldaar was goed te spreken over de speelwaarde. “bijna iedereen die de speeltuin bezoekt gaat wel even draaien”. En na zelf uitproberen was de goedkeuring snel rond. Hopelijk zal de nieuwe molen van Roestvrij staal en Aluminium ook weer minstens 65 jaar zijn rondjes draaien en weer duizenden speeltuinbezoekers plezieren.

Aankomende evenementen

Lees ook: