Moestuinen krijgen gratis compost

1 min leestijd

Hillegom/streek – Vrijdag 25 maart, Goede Vrijdag, organiseerde Meerlanden voor de tweede keer de Moestuinendag. Twintig volkstuincomplexen, buurtmoestuinen en schooltuinen in het verzorgingsgebied van Meerlanden ontvingen die dag gratis maximaal 5m3 MeerCompost. Een goed moment voor de tuinders om hun bodem nieuwe energie te geven met de compost gemaakt van organisch keuken- en tuinafval (GFT). 

“Door samen met buurt- of klasgenoten groenten en fruit te laten groeien in je eigen met compost verrijkte moestuin ervaren inwoners in onze regio dat het scheiden van GFT letterlijk het begin van iets moois is. Zo werken we met elkaar aan een circulaire economie gebaseerd op hernieuwbaarheid en hergebruik,” aldus Angeline Kierkels.

Lokale keten sluiten
Het idee voor deze actie ontsproot op de Landelijke Compostdag, waarop Meerlanden in veertien gemeenten gratis meer dan 50.000 zakken MeerCompost uitdeelt. Onder moestuinders bleek ook vraag naar de natuurlijke compost uit keuken- en tuinafval. Door op de Moestuinendag in deze vraag te voorzien sluiten bewoners, gemeenten en Meerlanden samen de lokale voedselketen, van organisch afval naar voedsel. Van GFT wordt compost gemaakt; door dit toe te voegen aan de bodem stimuleert het de groei van groente en fruit. Na het oogsten – en natuurlijk het eten – van de gewassen kunnen de schillen, loof en klokhuizen weer in de GFT-afvalcontainer om er compost van te maken.

MeerCompost
MeerCompost is uitermate geschikt voor de moestuin. Het stimuleert de groei van gewassen, bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans en energie in de bodem. De compost wordt gemaakt door een combinatie van vergisting en compostering van organische afvalstromen. MeerCompost is een gecertificeerd product (Keurcompost), vrij van onkruidzaden en ziektekiemen. Kijk voor het gebruiksvoorschrift op www.beginvanietsmoois.nl.