°C
woensdag 17 juli 2024

Regionale vakkanjerwedstrijd op Fioretti College Hillegom

Hillegom- De Junior VakkanjerWedstrijden geven technische talenten van het vmbo de kans hun skills te laten zien en verder te ontwikkelen. De Junior Vakkanjers werken samen aan innovatieve opdrachten en werken ondertussen aan verschillende vaardigheden en competenties. Elk jaar doen zo’n 500 leerlingen mee aan de opdrachten. Dit jaar zijn er twee opdrachten: een teamopdracht (Urban Transporter) en duo-opdracht (Urban Garden). Het Fioretti College Hillegom had zich geplaatst voor deze wedstrijd. Deelnemers van het Fioretti College waren: Rachid Bouamar, Jornee v.d. Ploeg en Dirk Straathof.

Regiofinales
De regiofinales zijn op vmbo-scholen door heel Nederland. De vierde en laatste regiofinale vond plaats op maandag 14 maart op het Fioretti College in Hillegom. Op alle wedstrijdlocaties zijn tegelijkertijd ook de regiofinales van Jonge Makers (uitvindwedstrijd voor onderbouw vmbo). De dag begon om half negen met de opening door de adjunct directeur van het Fioretti College Hillegom: Ben Kersten. Na de opening en een korte instructie van de opdracht gingen de teams enthousiast aan de slag. In het lokaal PIE (produceren, installeren en energie) werd er gewerkt aan de opdrachten die in de middag gepresenteerd moesten worden. De organisatie van het programma verliep vlekkeloos. De begeleidende docenten mochten geen invloed uitoefenen op de uitslag en zij kregen dan ook twee excursies aangeboden: naar installatiebedrijf Cremer (elektrotechniek) en naar museum de Cruquius. Dit is ze goed bevallen.

Via livestream waren de leerlingen ook te volgen op internet. Om half drie werden de presentaties gehouden van de jonge makers (de onderbouwleerlingen die een uitvinding moesten presenteren).  Daarna presenteerden de vakkanjers hun opdracht.

In een goed gevuld  Forum (deelnemers, docenten, ouders en belangstellenden) werd de prijsuitreiking geopend door Marc van Buuren, directeur Fioretti College Hillegom. De prijsuitreiking werd gedaan door de heer A. van Erk, burgemeester van de gemeente Hillegom. Hij had bij deze gelegenheid zelfs zijn ambtsketen omgedaan: zo officieel was het ook.  Allereerst werden twee juryleden (vertegenwoordigers van het bedrijfsleven) uitgenodigd om twee bedrijfsprijzen uit te reiken. De heren Koos van Beek (firma Schulte en Lestraden) en Ed Immink (installatiebedrijf Schoonderbeek) reikten de twee prijzen uit aan RKSG Thamen – Uithoorn en het Bonaventura  College Leiden.

Het niveau van de vakkanjer voorronde in Hillegom was hoog. De docenten van het Fioretti team ( de heren Henk Hartenberg en Bas Kaptein) konden  dan ook tevreden zijn met de aanmoedigingsprijs. Overduidelijke winnaar in hun groep (de transporterfiets) was het team van het Calvijn College uit Krabbendijke. Zij hadden werkelijk een prachtig uitgevoerde bike.

De uitslag van de vierde regiofinale van de Junior VakkanjerWedstrijden in Hillegom is als volgt:

Urban Garden (duo’s)

  1. Gilde Vakcollege Techniek, Gorinchem
  2. RKSG Thamen, Uithoorn
  3. Cals College, IJsselstein

 

Urban Transporter (teams)

  1. Calvijn College, Krabbendijke
  2. IJsselcollege,Capelle a/d IJssel
  3. Trias VMBO, Krommenie

Bedrijfsprijs: Calvijn College, Krabbendijke

Aanmoedigingsprijs: Fioretti College, Hillegom

Geschreven door: Fioretti College Hillegom

Aankomende evenementen

Lees ook: