°C
woensdag 17 juli 2024

Plastic, blik en drinkpakken samen in één zak

Hillegom – Vanaf 1 maart kunnen huishoudens in Hillegom ook drinkpakken en blik aanbieden in de zakken met het plastic verpakkingsafval. Door ze samen in te zamelen, kunnen meer materialen dan voorheen worden hergebruikt tot grondstoffen en producten. De gemeente Hillegom heeft als ambitie om zoveel mogelijk afval de recyclen en de hoeveelheid restafval te verminderen.

Plastic afval, blik en drinkpakken samen inzamelen
Sorteerder Sita, die het ingezamelde verpakkingsafval ophaalt, heeft de sorteerinstallatie aangepast. Daardoor is het nu ook mogelijk om ingezameld blik, drinkpakken en plastic verpakkingsafval van elkaar te scheiden. Met deze extra inzamelmogelijkheid maakt de gemeente Hillegom het inwoners makkelijker om afval nog beter gescheiden aan te bieden. Het gescheiden afval wordt gerecycled tot grondstof en er blijft minder restafval over dat verbrand wordt.

Wel bij het verpakkingsafval
Vanaf 1 maart mag het volgende verpakkingsafval in de plastic zak:
kartonnen pakken van zuivel, vruchtensappen, wijn, water, soep en sauzen. Flacons voor wasmiddelen, shampoo en zeep, knijpflessen voor sauzen. Bekers voor yoghurt, vla en ijs, plastic tasjes, zakjes, zakken voor pasta, rijst, brood, snoepgoed etc.

Verpakkingen van vleeswaren, kaas, salade, groente en fruit, blisterverpakkingen van bijvoorbeeld tandenborstels, schroefjes etc, kuipjes voor boter, saus en smeerkaas en plantenpotjes. Conservenblikken (soep, groente, knakworst, vis, kattenvoer) en drankblikjes (bier, frisdrank).

Wat niet bij het verpakkingsafval
Samengestelde materialen zoals chipszakken en doordrukstrips van medicijnen en kauwgom mogen niet worden ingeleverd bij het plastic verpakkingsafval. Ook piepschuim en verpakkingen waar chemische inhoud in heeft gezeten, zoals make-up-verpakkingen, terpentineflessen, lijm- of kitkokers, mogen er niet bij. Daarnaast mogen volle verpakkingen niet bij het verpakkingsafval en plastic producten en gebruiksvoorwerpen van hard kunststof, zoals tuinstoelen, speelgoed, etc.

Afval is het begin van iets moois
Wethouder Anne de Jong: “Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar van het ingezamelde plastic worden totaal nieuwe producten gemaakt, zoals speelgoed, tennisballen en mobiele telefoons. Letterlijk het begin van iets moois. Van drinkpakken maken ze onder andere kantoorbenodigdheden, kartonnen dozen en wc-papier. Oud blik wordt nieuw blik. De hoeveelheid nieuwe grondstoffen die hiervoor nodig is, wordt dus gelukkig sterk verminderd.“

Kijk op www.beginvanietsmoois.nl/hillegom voor meer informatie.

Aankomende evenementen

Lees ook: