°C
dinsdag 16 juli 2024

Stichting Longest Breath doneert 11.000 euro aan onderzoek naar asbestkanker

Duco van Dalen tijdens Nationale Asbest Geiten Congres
Duco van Dalen tijdens Nationale Asbest Geiten Congres

Maandag 28 september heeft Duco van Dalen, oprichter van Stichting Longest Breath, op het Nationale AsbestFeitenCongres in de Jaarbeurs Utrecht een cheque van maar liefst € 11.000 overhandigd aan Dr. J.A. Burgers, Longarts in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Het geld wordt besteed aan onderzoek naar mesothelioom (asbestkanker).

Onder luid applaus van 500 paar ogen overhandigde Duco van Dalen, oprichter van Stichting Longest Breath, maandag 28 september met gepaste trots een cheque van
€ 11.000 aan Dr. J.A. Burgers, Longarts in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.
Van Dalen had de eer om het jaarlijkse Nationale AsbestFeitenCongres in de Jaarbeurs Utrecht te openen met een indrukwekkende presentatie over zijn fietstocht van China naar Nederland die hij in 2013 maakte. Het publiek bestond uit vakmensen die
dagelijks met asbest in aanraking komen. Denk aan bouwbedrijven, advocaten, woningcorporaties, politici, saneringsbedrijven, beleidsmakers en andere professionals. Zij kregen dit keer niet alleen feiten gepresenteerd, maar ook het aangrijpende verhaal van Van Dalen en uitleg over asbestkanker door Dr. Burgers, met de donatie als klap op de vuurpijl.

Overhandiging cheque door Duco van Dalen aan Dr. J.A. Burgers
Overhandiging cheque door Duco van Dalen aan Dr. J.A. Burgers

Donatie
“Dit is een hele mooie dag voor mijn stichting”, zei Van Dalen tijdens de overhandiging. “De afgelopen drie jaar heb ik samen met mijn team hard gewerkt om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Ik wil iedereen bedanken die een donatie heeft gedaan: van mijn oma die trouw iedere maand 5 euro stort tot alle kinderen van basisschool Hilmare die een flessenactie op touw hebben gezet.”

Dr. Burgers was het volledig met Van Dalen eens: “Dit is ook een mooie dag voor onderzoek naar asbestkanker. Met dit geld kunnen we weer een stap in de goede richting zetten. Het wordt gebruikt voor een nationaal onderzoek naar asbestkanker waaraan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het Erasmus MC samen werken.”

Het onderzoek
Dr J.A. Burgers legt uit waar het geld precies voor gebruikt gaat worden: “Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het Erasmus MC werken samen in hun onderzoek naar het mesothelioom (asbestkanker). Dit heeft geresulteerd in een nationale studie, de ‘NVALT19’, waarbij het effect van een nieuwe toepassing van chemotherapie bij mesothelioompatiënten wordt bestudeerd. Aan dit onderzoek zullen 124 patiënten meedoen. In september 2015 zijn al 30 patiënten in de studiebehandeling geïncludeerd. Naast de belangrijkste vraag of de chemotherapie, gemcitabine in dit geval, de tumor langer onder controle houdt, proberen de onderzoekers na te gaan wat de effecten zijn van de chemotherapie op de afweer van de patiënt. Het idee bestaat namelijk dat door de gemcitabine de tumor ook vatbaarder wordt voor de eigen afweer. Dit is te controleren door onderzoek te doen naar de afweercellen in het bloed van de deelnemers. Daarnaast wordt er onderzocht of het mogelijk is om aan de hand van
DNA-profielen en andere eigenschappen van de tumoren te voorspellen of en bij wie de chemotherapie gaat werken en bij wie niet.

De donatie van Longest Breath aan beide ziekenhuizen wordt besteed aan het wetenschappelijke deel van dit nationale onderzoek. De testen die verricht worden om een inzicht te krijgen in de afweer en de DNA-profielen van de patiënten kunnen dankzij deze donatie worden bekostigd. We hopen hiermee extra inzicht te krijgen in de resultaten van deze innovatieve studie.”

Aankomende evenementen

Lees ook: