°C
woensdag 17 juli 2024

Jubileum-quiz over Oud Hillegom

Stichting Vrienden van Oud Hillegom viert dit jaar haar 25-jarig jubileum en één van de jubileum-activiteiten is een quiz over de geschiedenis van Hillegom. Dorpsgenoten kunnen hun kennis over de geschiedenis van Hillegom testen in 25 vragen.

Om de laatste 8 vragen te beantwoorden, is een bezoekje nodig aan de grote jubileum-expositie van de Vrienden genaamd “25 jaar terug naar de toekomst”. Deze expositie in de Maartenskerk en het Maartenshuis (Kerkplein 1) is ingedeeld in allerlei onderwerpen die te maken hebben met 25 jaar Vrienden van Oud Hillegom. Een aantal van de onderwerpen zijn: 25 kwekerswoningen; Hillegomse straatbeelden toen en nu; Hillegom vanuit de lucht; de verhalen van 25 schenkingen; 25 personen, 25 verhalen.

In aanloop naar deze jubileum-expositie hebben de Vrienden als opwarmertje deze quiz samengesteld. De eerste 10 vragen zijn:

1.    Waarom woonden er in Hillegom in 1575 slechts 20 mensen?
2.   Wanneer, waar en door wie werd de eerste spade gezet voor het graven van de ringvaart van het Haarlemmermeer?
3.   Hoe oud is de luidklok van de Maartenskerk?
4.   Door wie en wanneer is de Grote Pomp op de Houttuin geplaatst?
5.   Noem 3 van de oudste bloembollenkwekerijen in Hillegom.
6.   Wanneer is de (inmiddels weer gedempte) nieuwe haven gegraven?
7.   In welke perioden reed de stoomtram door Hillegom?
8.   Welk kanaal werd t.b.v. de kalkzandsteenfabriek gegraven en hoe heet de brug daarover in de N208?
9.   Wie had de eerste telefoonaansluiting in Hillegom?
10.        In welke periode heeft de Hillegomse gasfabriek (met een onderbreking tijdens de oorlog) zelf gas geproduceerd?

Het antwoordformulier waarop tevens alle 25 vragen vermeld staan, kan worden gedownload van de website www.vriendenvanoudhillegom.nl . Er zijn een aantal “vriend”elijke prijzen te winnen, met als eerste prijs een excursie voor 2 personen naar The House of Six in Amsterdam op 19 of 26 november.

Aankomende evenementen

Lees ook: