°C
donderdag 25 juli 2024

Leerlingen Savioschool scheiden afval meteen in de klas

Wethouder-de-Jong-opent-met-kinderen-van-de-Savioschool-het-milileuplein  Vanaf donderdag 2 juli scheiden alle leerlingen en docenten van de Savioschool uit Hillegom officieel al hun afval. Die dag openden ze samen met wethouder Anne de Jong, directeur Jeroen Spanbroek en Hans Baas van Meerlanden het milieuplein van de school en gaven daarmee het startschot voor het educatieprogramma Recycling. Hiermee is de Savioschool de 1e school in Hillegom die vijf afvalstromen al in de klas recyclet; groenafval, papier, plastic, drinkpakjes en restafval worden apart weggegooid in gekleurde bakken. Meerlanden zamelt deze stromen vervolgens apart in.

“Hartstikke goed van jullie om als eerste school in Hillegom zo je best te doen om afval te scheiden en daarmee te recyclen!” aldus een trotse wethouder de Jong. Volgens directeur Jeroen Spanbroek en de leerlingen is het niet altijd even makkelijk om het afval in de juist bak te gooien: “maar door het er met elkaar over te hebben, gaat het steeds beter.” Het programma is een samenwerking tussen de school, de gemeente Hillegom en Meerlanden met het doel om kinderen te leren dat goed gescheiden afval grondstof is voor nieuwe producten. Het NMCX, Centrum voor Duurzaamheid heeft voor de leerlingen een lesdag rondom recycling georganiseerd, zodat ze nu precies weten wat recycling is en hoe dat in de klas werkt.

Over het educatieprogramma Recycling
Kinderen-van-de-Savioschool-met-de-juf_-Jeroen-Spanbroek-en-wethouder-De-Jong-bij-het-milieupleinDe Savioschool start als eerste school in de gemeente Hillegom met een nieuw onderwijsprogramma over recycling. Het afval uit alle klassen worden voortaan gescheiden in verschillende stromen in gekleurde afvalbakken: groenafval, papier, plastic, drankkartons en restafval. Bij de school wordt dit afval vervolgens gescheiden opgehaald, zodat het grondstof wordt voor nieuwe producten. Binnen het programma krijgen alle klassen daarnaast jaarlijks onderwijs over afval, grondstoffen en milieu.

De gedachte achter het programma is dat kinderen afval gaan zien als grondstof en dat ze het normaal gaan vinden afval te scheiden, ofwel te recyclen. Zij voeden op hun beurt hun omgeving weer op. In de toekomst kan de school met aparte inzamelacties voor bijvoorbeeld e-waste of textiel bovendien geld verdienen, waarmee investeringen gedaan kunnen worden voor verdere verduurzaming van de school. Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing.

Aankomende evenementen

Lees ook: