°C
zaterdag 13 juli 2024

Geslaagde eerste editie van Inspiratiemarkt

Ontmoeten, meedoen en verbinden stonden zaterdag centraal op de Inspiratiemarkt ‘Samen voor elkaar’ op het landgoed van Kasteel Keukenhof in Lisse. De markt was georganiseerd door divers organisaties, bewoners en de vijf Bollengemeenten. Tientallen organisaties en particuliere initiatieven presenteerden zich aan het publiek. Circa 600 bezoekers lieten zich inspireren.

Acteur Peter Faber opende de Inspiratiemarkt met een gepassioneerd verhaal. Daarin gaf hij antwoord op de vraag: hoe switch je van een passieve naar een actieve levenshouding? “Alles wat je met aandacht, betrokkenheid en creativiteit doet, groeit. Kom met je kont uit die stoel en kijk wat je te geven hebt”, was zijn boodschap.

Tal van organisaties en initiatieven uit Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen presenteerden zich met een kraampje of een activiteit. Pony’s van Manege Hillegom stapten rondjes op het landgoed van het kasteel, de vrijwilligers van Fietsmaatjes Teylingen maakten tal van ritjes op de duofiets en de bakkers van ’s Heerenloo in Noordwijk verkochten taart en muffins.

Workshop solliciteren
Bezoekers aan de markt konden voorlichting krijgen, maar ook actief deelnemen. Zo kon men schilderen en kleien, of een workshop solliciteren volgen. Ook bestuurders van de samenwerkende Bollengemeenten waren aanwezig. Zij bezochten kramen, lieten zich informeren over initiatieven, spraken met vrijwilligers en namen deel aan activiteiten.

’s Morgens was de sfeer al goed en de aanloop rustig door het regenachtige weer, maar rond de middag klaarde het op en nam het aantal bezoekers aan de markt verder toe. De standhouders maakten ook tijdens de markt van de gelegenheid gebruik om kennis te nemen van elkaars initiatieven en onderling te netwerken. “Mooi om te zien wat er allemaal voor initiatieven zijn”, aldus Anna van Velzen van thuiszorgorganisatie ActiVite. “Zorg is één ding, maar mensen uit hun isolement halen is misschien nóg belangrijker.”

Onderlinge samenhang
Carla Ruigrok en Kaseh Oomen brachten huiskamerfestival Gluren bij de Buren onder de aandacht. Bewoners van de Poelpolder in Lisse kwamen in maart bij elkaar over de vloer om optredens bij te wonen. “Zo hebben bewoners veel nieuwe contacten opgedaan, daarmee is de onderlinge samenhang in de wijk gegroeid. Dat zou in andere wijken ook mogen gebeuren”, stelde Carla Ruigrok.

De familie Van Vaneveld uit Lisse oriënteerde zich op initiatieven rondom zorg in de regio. “Ik studeer maatschappelijk werk en dienstverlening. Leerzaam om te zien wat er allemaal gebeurt in de regio”, vertelde een van de dochters. Voor haar vader had de middag ook nieuws gebracht. “Ik ken buurthuis Salvatori al heel lang, maar had geen idee dat het zoveel organiseert”, stelde hij. De samenwerkende Bollengemeenten, organisaties en vrijwilligers kijken terug op een succesvolle dag. Of er weer een markt komt is nog niet bekend. Wel willen de initiatiefnemers hoe dan ook deze contacten blijven versterken.

Informatie
Zie voor meer informatie en foto’s facebook/samenwerkende Bollengemeenten.
Sfeerimpressie op film: https://www.youtube.com/watch?v=bX5khiLE4Jk
Roos van Sen, afdeling Advies en Ondersteuning, Communicatie
Telefoon: 0252 – 783 33. E-mail: r.vansen@teylingen.nl

Aankomende evenementen

Lees ook: