°C
dinsdag 23 juli 2024

Zonnepanelen en heatpipes bij De Vosse

Frank Brouwer, Bram Bakker, Vincent Venloo, Wethouder Roelfsema
Frank Brouwer, Bram Bakker, Vincent Venloo, Wethouder Roelfsema

HILLEGOM – Woensdag 27 augustus zijn de 24 zonnepanelen en 100 heatpipes, die onlangs bij Sportcentrum De Vosse geplaatst zijn, officieel in gebruik genomen. Het startsein voor de ingebruikstelling van de installatie werd op feestelijke wijze gegeven door wethouder Roelfsema.

De zonnepanelen verwarmen door middel van zonne-energie, zowel het zwembadwater als het douchewater van de sporthal. Met deze voorziening wordt het gasverbruik aanzienlijk verminderd, wat niet alleen kostenbesparend is, maar ook milieuvriendelijk en duurzaam.

Vol trots meldt Bram Bakker, lid van de raad van commissarissen, dat een plan wat al jaren op de plank lag, uiteindelijk verwezenlijkt is. In overleg met de gemeente en Sportfondsen Nederland is gezocht naar de meest passende oplossing om tot energiebesparing te komen. Na een traject van onderzoek is de aanbesteding uiteindelijk naar Brouwer Installatiebedrijf gegaan

Sportfondsen Hillegom hecht veel waarde aan duurzaamheid en de ingebruikstelling van deze installatie draagt hier aan bij. Zonnepanelen zijn een zeer milieuvriendelijke manier om te kunnen voorzien in energiebehoefte. Het zonlicht wordt namelijk omgezet in warm water. “Niet alleen bij mooi en zonnig weer, maar ook als het bewolkt is”, vertelt Frank Brouwer.

Frank Brouwer, Bram Bakker, Vincent Venloo, Wethouder Roelfsema
Frank Brouwer, Bram Bakker, Vincent Venloo, Wethouder Roelfsema

De 24 zonnepanelen zijn goed voor de verwarming van het zwemwater van de drie baden, nl; het wedstrijdbad, het ondiepe bad en het peuterbad. In totaal dus ruim drie miljoen liter water dat opgewarmd wordt door zonnewarmte.

Tevens zijn de CV ketel en boiler van de sporthal vervangen, die zorgen voor de verwarming van het douchewater. Deze boiler wordt ook opgewarmd door middel van zonnewarmte, via de 100 heatpipes die op het dak van de sporthal staan.

De HR ketel zorgt er daarbij ook voor, middels een omschakeling, dat een deel van de zonnewarmte gebruikt kan worden voor de verwarming van de sporthal.

 

Het hele systeem is digitaal regelbaar en het is hierdoor op afstand bij te sturen. Met een nauwkeurige afstemming van de systemen, wordt een behoorlijke energiebesparing gerealiseerd.

 

Dat de zonnepanelen en heatpipes geleverd zijn door Brouwer Installatiebedrijf is een mooie bijkomstigheid. “Het is goed om te zien dat lokale ondernemers elkaar versterken als het gaat om innoverende projecten”, aldus wethouder Roelfsema.

 

De wethouder gaf tevens aan trots te zijn op een accommodatie zoals zwembad De Vosse in de gemeente. Dat de organisatie Sportfondsen ook werkt aan duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen maakt het nog waardevoller

 

Kortom, alle betrokkenen zijn trots op dit project en met dergelijke initiatieven wordt de gemeente Hillegom steeds duurzamer.

Aankomende evenementen

Lees ook: