°C
zondag 14 juli 2024

Resultaten inwonersenquête nieuwe burgemeester

De deelnemers vinden het meest belangrijk dat de nieuwe burgemeester zichtbaar is in het dorp en zich betrokken toont bij wat er gebeurt. Hij of zij moet toegankelijk zijn en goed kunnen luisteren. De integriteit van de nieuwe burgemeester moet boven elke twijfel verheven zijn. De vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad, die gesprekken gaat voeren met de kandidaten, zal dan ook speciale aandacht besteden aan deze eigenschappen en vaardigheden.

“Hillegom krijgt een nieuwe burgemeester. Denkt u mee?” Dat vroeg de gemeenteraad aan de inwoners via een ansichtkaart die ruim vóór de vakantieperiode huis aan huis is verspreid. De kaart verwees naar een enquête op de gemeentelijke website. 108 inwoners vulden de enquête in.

Belangrijkste rol van de nieuwe burgemeester
‘Bestuurder’ en ‘burgervader’ worden als belangrijkste burgemeestersrollen gezien, met respectievelijk 36 en 32 %. Daarna komt ‘boegbeeld van Hillegom’ met 28%. De rol van raadsvoorzitter wordt door slechts 4% van de deelnemers het belangrijkst gevonden.

Belangrijke eigenschappen
“Welke eigenschap vindt u het belangrijkst voor uw nieuwe burgemeester?”, vroeg de gemeenteraad aan de inwoners. Hierbij bleek dat de deelnemers integriteit heel belangrijk vinden. Ze hechten ook veel waarde aan de toegankelijkheid van de nieuwe burgemeester. En de burgemeester moet in staat zijn partijen bij elkaar te brengen; een verbinder zijn.

Er is ruim gebruik gemaakt van de mogelijkheid zelf te benoemen wat men belangrijk vindt. Veruit de meeste opmerkingen benadrukken dat de nieuwe burgemeester betrokken moet zijn bij wat er in Hillegom gebeurt en zichtbaar moet zijn voor de inwoners.

De volledige analyse van de resultaten is te vinden op www.hillegom.nl/burgemeester.

Aankomende evenementen

Lees ook: