°C
maandag 15 juli 2024

Nieuw kinderpaspoort landgoederenzone

Foto: Hans Bakker

Dertig landgoederen tussen Den Haag en Hillegom hebben samen een kinderpaspoort en een landgoederenkaart gemaakt. Ook ’t Hof van Hillegom is hierin opgenomen. Het paspoort en de kaart zijn gemaakt omdat inwoners en bezoekers van de regio vaak niet weten dat er zoveel landgoederen zijn, die ook nog bezocht kunnen worden. De landgoederen willen zich op deze manier presenteren aan het publiek. Op speelse wijze krijgen kinderen en volwassenen de geschiedenis van de mooie buitenhuizen voorgeschoteld. Voor kinderen is er het landgoedpaspoort, waarbij kinderen bij elk bezocht landgoed een stempel sparen. Voor volwassenen is er een landgoedkaart die de 30 landgoederen in de schijnwerpers zet.

Van Jonker tot Kasteelheer
Als kinderen de landgoederen of kastelen bezoeken, krijgen ze een per keer een verschillende stempel in het paspoort. In Hillegom kunnen de kinderen tijdens kantooruren een stempel halen bij het gemeentehuis. In het weekend krijgen ze een stempel bij Brasserie De Houttuin. De adressen en openingstijden staan in het paspoort vermeld. Wie een stempelkaart met minimaal 5 stempels opstuurt, wordt uitgenodigd op 28 november 2014 op een hoffelijke manier een oorkonde op een van de landgoederen in ontvangst te nemen. Hij of zij krijgt de titel Jonker of Jonkvrouw. Bij bezoek aan minimaal 10 landgoederen worden kinderen zelfs tot Kasteelheer of Kasteelvrouw benoemd. Degene met de meeste stempels krijgt een bijzondere prijs. Het gratis Landgoedpaspoort is bedoeld om vooral kinderen (en natuurlijk ook hun ouders en grootouders) te stimuleren zoveel mogelijk landgoederen te bezoeken. Het is uitermate geschikt voor kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs, maar er is geen leeftijdsgrens. Bij ieder landgoed staat praktische informatie en een stukje over vroeger beschreven. Vaak is ook een bezoek aan het park of de tuin mogelijk.

Deelnemende landgoederen
De deelnemende landgoederen zijn o.a. ’t Hof te Hillegom, ’t Huys Dever, Kasteel Keukenhof, Oud-Poelgeest, Vreugd en Rust, De Paauw, Buitengoed Dorrepaal, Berbice, Beresteijn, Meer en Bosch, Park Rosenburgh, Park Rusthoff, Hofwijck, Park Clingendael en Kasteel Duivenvoorde.

Het paspoort en de kaart zijn een initiatief van de Provincie Zuid-Holland en kwamen tot stand dankzij bijdragen van de deelnemende landgoederen, Fonds 1818, de provincie Zuid-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Hoe heurt het op een landgoed?
Op 4 april bood Jort Kelder, die zelf wel weet “hoe het heurt op een landgoed”, op kasteel Duivenvoorde in Voorschoten het eerste exemplaar aan aan de Gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, Han Weber, en aan Burgemeester Hoekema van Wassenaar. Zowel paspoort als kaart zijn verkrijgbaar bij het gemeentehuis, Hoofdstraat 115, en bij het Hillegoms Informatie Punt (HIP), in Hotel Flora, Hoofdstraat 55. Kijk voor meer informatie op www.landgoederenzonezh.nl

Aankomende evenementen

Lees ook: