°C
maandag 07 oktober 2024

Jeugdhulp naar de gemeenten: goede hulp snel en dichtbij

Streek – De gemeenten in Holland Rijnland hebben samen afspraken gemaakt over hoe de gemeenten de jeugdhulp vanaf 1 januari 2015 gaan organiseren. Dat staat beschreven in ‘Hart voor de Jeugd’, het regionale beleidsplan transitie jeugdzorg Holland Rijnland dat nu door bijna alle gemeenteraden in de regio Holland Rijnland is vastgesteld. Alleen in Alphen aan den Rijn staat ‘Hart voor de Jeugd’ in mei op agenda van de gemeenteraad. De mensen die nu al zorg ontvangen, houden in 2015 dezelfde zorg bij dezelfde hulpverlener/organisatie als hun indicatie doorloopt.

Dichtbij en duidelijk
Gezinnen krijgen sneller jeugdhulp van hulpverleners dichterbij huis en met zo min mogelijk bureaucratische regels. Jongeren en ouders krijgen meer regie en zeggenschap over de hulp die ze krijgen. Dit zijn de hoofdpunten uit ‘Hart voor de jeugd’, regionaal beleidsplan transitie jeugdzorg Holland Rijnland dat in bijna alle gemeenteraden van de Holland Rijnland-gemeenten is vastgesteld. In dit plan beschrijven de Holland Rijnland-gemeenten hoe zij hun jeugdhulp beter willen organiseren als zij vanaf 1 januari 2015 hiervoor verantwoordelijk worden. De gemeenten gaan bijna alle jeugdhulp regionaal contracteren. Deels omdat samenwerking tussen gemeenten verplicht is, maar ook omdat gezamenlijk opdrachtgeverschap goedkoper en beter is, zodat zoveel mogelijk geld naar de werkelijke zorg gaat.

Jeugd en gezinsteams
Een belangrijk onderdeel van ‘Hart voor de Jeugd’ zijn de jeugd- en gezinsteams. Een hulpbehoevend gezin kan hulp krijgen van een jeugd- en gezinsteam waarin hulpverleners met kennis van opvoeden en opgroeien, psychische problemen en verstandelijke handicaps werken. De teams zijn een uitbreiding van het Centrum voor Jeugd en Gezin en zijn dichtbij de gezinnen te vinden, op school of elders in de wijk. Ze bieden advies en hulp. Als het probleem wat groter is dan maakt het jeugd- en gezinsteam samen met de jeugdige en/of de ouders een plan voor ondersteuning: 1Gezin1Plan. Ze kijken wat jeugdigen en ouders of familie zelf kunnen doen en soms wordt school ook betrokken. Samen met het gezin bekijkt het jeugd- en gezinsteam of andere hulpverleners ingeschakeld moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld hulp zijn bij schulden, hulp voor de ouder zelf specialistische jeugdhulp.

Proeftuinen
Het beleid is op hoofdlijnen beschreven. Op dit moment wordt gewerkt aan de invulling van dit beleid. Daarbij gaan we uit van de ervaringen in de eigen omgeving. Om na te gaan wat juist in de Duin en Bollenstreek het beste kan werken, wordt nu geoefend in zogenaamde proeftuinen waarbij gezinsteams ‘proefdraaien’ in de praktijk. Dit gebeurt op zes locaties  en onder andere in Katwijk en Lisse. In mei volgt een eerste tussenevaluatie van deze proeftuinen.

Meer informatie is te vinden in ‘Hart voor de Jeugd’, regionaal beleidsplan transitie jeugdzorg Holland Rijnland www.teylingen.nl

Aankomende evenementen

Lees ook: