°C
dinsdag 23 juli 2024

MEER Bibliotheek in 2013

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland met vestigingen in Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Hillegom, Zandvoort en Spaarndam, heeft in 2013 ruim 1,1 miljoen bezoekers gehad en meer dan 1,5 miljoen uitleningen. Dat is een stijging ten opzichte van het jaar ervoor.

Ledentoename, groei aantal uitleningen en bezoekers
In 2013 is het aantal bezoekers van de Bibliotheek gestegen tot ruim 1,1 miljoen, dat betekent dat dagelijks ruim 3.000 mensen één van de Bibliotheken bezoekt. Dit geeft aan dat de Bibliotheek steeds meer de rol heeft van ‘ontmoetingsplek’ voor relaxen, werken, studeren of het bezoeken van activiteiten. Het aantal leden is, net als het aantal uitleningen, ook gestegen. Eind van het jaar waren ruim 67.000 mensen lid van de Bibliotheek. De stijging werd vooral veroorzaakt door een hoger bereik bij de jeugd. De resultaten verschillen per gemeente.

Activiteiten

De Bibliotheek organiseerde 205 activiteiten: workshops, lezingen, game- en muziekevenementen, optredens en tentoonstellingen. Met als hoogtepunten:

  • Goed geboekt: een cursus over 10 eeuwen Haarlemse boekgeschiedenis waar de cursisten verborgen schatten die je alleen aantreft op grote kunstbeurzen konden bewonderen,
  • het kenniscafé Medische technologieën,
  • Nederland Leest: over Erik of het klein insectenboek waar bij de insectenproeverij maar liefst 750 mensen snacks met meelwormen en sprinkhanen kwamen proeven,
  • Workshops op het gebied van mediawijsheid voor allerlei doelgroepen: van workshop lekker painten voor jeugd tot workshop Aan de slag met je Ipad voor volwassenen.

Ook waren er verschillende workshops die helpen bij solliciteren.

Kinderen: van 0-18 jaar
De Bibliotheek heeft in totaal bijna 12.000 kinderen in de kinderopvang en schoolgaande kinderen van basisonderwijs tot en met het voortgezet onderwijs ontvangen en bezocht. Sinds vorig jaar is in alle vestigingen een collectie voor baby’s vanaf 0 jaar. De Bibliotheek vervult hiermee een belangrijke rol in leesbevordering en het mediawijzer maken van kinderen van 0 tot 18 jaar. Schoolkinderen én leerkrachten zijn enthousiast over de Bibliotheken op School in Vogelenzang en Zandvoort.

Innovatie
De Bibliotheek lanceerde een mobiele app waarmee klanten kunnen reserveren en hun uitleentermijn kunnen verlengen.
Via de landelijke campagnes LeesMeer en de VakantieBiebapp werden gratis e-books aangeboden. Vanaf januari 2014 kunnen de leden lenen uit een aanbod van 5000 e-books.
Er werd gestart met de herinrichting van de Bibliotheek in Haarlem Centrum. De eerste en tweede etage zijn gereed en de veranderingen worden heel positief ontvangen. Er is een Medialab ingericht voor computertrainingen. Overal zijn plekken om lekker een boek te lezen of op de (eigen) computer te werken. Zomer 2014 is deze vestiging compleet gerestyled.
Op 19 juni is de Rotunda (een digitale etalage met boeken) in Spaarndam feestelijk in gebruik genomen. Via een scherm kun je boeken reserveren en later ophalen.

Op diezelfde dag is de vernieuwde vestiging in Heemstede heropend.
In 2013 startte in Haarlem een bezorgservice. Voor € 3,50 kan een klant een gereserveerd boek thuis laten bezorgen.

Nederland Schrijft
Met Nederland Schrijft moedigt de Bibliotheek schrijvers aan verhalen te schrijven en publiceren en helpt zij lezers (en uitgevers) nieuw schrijftalent te ontdekken. Het afgelopen jaar zijn er 165 verhalen gepubliceerd die 14.500 keer zijn gedownload als e-book of digitaal verhaal. Nederland Schrijft gaat landelijk, in 2014 doen er 8 Bibliotheken mee. Ook wordt de website Nederland Schrijft het platform voor de landelijke schrijfwedstrijd van de CPNB.

Aankomende evenementen

Lees ook: