Lezing: de moord op de gebroeders de Witt

2 min leestijd

De gruwelijke moord op Johan en Cornelis de Witt is ongetwijfeld een van de zwartste bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis. De dubbele moord lijkt een toevallige gebeurtenis; niets is minder waar blijkt uit het boek Moordenaars van Jan de Witt. Ronald Prud’homme van Reine, historicus en schrijver van dit boek, gaat de gebeurtenissen van die fatale dag na en brengt een evenzo gruwelijke waarheid aan het licht. De lezing is op dinsdag 4 februari, van 20:00 tot 22:00 uur, in de Bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstraat 32). Toegangskaarten kosten € 7,50; niet-leden betalen € 10,-.

‘On-Nederlands’ is de term die gebruikt wordt om de volkswoede die zich plotseling tegen de broers de Witt keerde te beschrijven. Ze werden beiden op gruwelijke wijze publiekelijk gelyncht. Ronald Prud’homme dook in de archieven en weet ruim driehonderd jaar later de gebeurtenissen te reconstrueren in zijn recente boek Moordenaars van Jan de Witt.

Trouw recenseerde het boek, noemde het ‘ongekend gedetailleerd’ en schreef:
“Ronald Prud’homme brengt het Den Haag van de zeventiende eeuw weer tot leven en voert je mee naar de Gevangenpoort, naar de herberg vlakbij waar het complot gesmeed werd, naar het stadhuis en naar huize De Witt, waar de zus van Johan en Cornelis vanuit het raam de lijken van haar broers kon zien hangen.” (Trouw, 23 maart 2013).

Ronald Prud’homme is historicus en schrijver en publiceerde eerder Rechterhand van Nederland: biografie van Michiel Adriaenszoon de RuyterSchittering en schandaal: biografie van Maerten en Cornelis TrompAdmiraal Zilvervloot: biografie van Piet Hein, en Zeehelden.

DATUM & TIJDSTIP
Dinsdag 4 februari, van 20:00 tot 22:00 uur

LOCATIE
Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32

PRIJS
De toegangsprijs bedraagt € 7,50; niet-leden betalen € 10, -. Koop je toegangskaart via de website www.bibliotheekzuidkennemerland.nl. Ook kun je terecht bij de balies van de Bibliotheekvestigingen en betaal je met pin.

BIJZONDERHEDEN
Deze avond in de Bibliotheek is er één uit een serie over invloedrijke personen uit de Nederlandse geschiedenis. Hierna volgen o.a. Belle van Zuylen, Willem van Oranje, Michiel de Ruyter, Spinoza, Christiaan & Constantijn Huygens en Koningin Wilhelmina.