°C
woensdag 24 juli 2024

Bibliotheken starten uitleen e-books

Hillegom – Vanaf dinsdag 21 januari kunnen Bibliotheekleden op grote schaal e-books lenen via de Bibliotheek.  Deze nieuwe dienst stelt leden in staat ongelimiteerd e-books te lezen, waarbij meer personen tegelijk hetzelfde e-book kunnen lezen. Bibliotheken kunnen hiermee veel nieuwe leden trekken en leveren een nieuwe service aan de bestaande leden. Het lezen van e-books van de Bibliotheek is makkelijk, laagdrempelig, kan altijd en overal en is betaalbaar. Daarmee bieden Bibliotheken een belangrijke aanvulling op de toegang tot kennis, informatie en cultuur’.

Minister Jet Bussemaker
Minister Jet Bussemaker van OCW downloadde vanmorgen het eerste e-book op het Centraal Station in Den Haag: ‘We lopen echt voorop, in veel landen is het nog ‘one copy, one use’. Hierdoor kan een e-book ‘uitgeleend’ zijn. Dit is voor Bibliotheken in Nederland niet acceptabel als standaard. Daarom is samen met uitgevers een nieuw uitleenmodel ontwikkeld, waarbij per uitgeleend e-book wordt afgerekend. Nederland laat daarmee internationaal een eigen geluid horen.

5.000 titels in een 24-uurs Bibliotheek
Bij de start zijn 5.000 e-books beschikbaar. Met diverse toonaangevende uitgevers zijn inmiddels licentieafspraken gemaakt. De verwachting is dat het aantal deelnemende uitgevers snel zal stijgen. Zeker als de vraag blijft toenemen, zoals nu het geval is. Daarmee ondersteunt deze nieuwe dienst de kerntaken van de Bibliotheek in de volle breedte en op een manier die bij haar past: in de vestiging dichtbij, online 24/7 en altijd met persoonlijke aandacht.

Tot april 2014: alle titels gratis te leen voor Bibliotheekleden
De titels zijn ingedeeld in twee groepen: tot en met 3 jaar of ouder. De eerste maanden na de start zijn beide categorieën voor leden vrij toegankelijk om te lezen. Wie vanaf april 2014 de meer recente titels wil blijven lenen, kan kiezen voor een e-bookpluspakket. Daarmee kan voor € 20,- een 18-tal e-books worden gelezen. Dit pakket moet worden afgenomen boven op het reguliere Bibliotheeklidmaatschap. Alle genres zijn beschikbaar: literaire en familieromans, thrillers, non-fictie, biografieën, enz.  In aanvang is het aanbod gericht op volwassenen, e-books voor jeugdleden is een volgende stap. Leden kunnen zich met hun pas eenvoudig online registreren. De e-books zijn op alle devices te lezen: laptop, tablet, e-reader en smartphone.

Succes heeft zich al aangekondigd
Lotte Sluyser, directeur van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland is trots op de nieuwe service die de gezamenlijke Bibliotheken nu bieden. ‘Het succes daarvan heeft zich al aangekondigd. Het afgelopen halfjaar hebben meer dan 150.000 Nederlanders e-books gelezen en met elkaar al ruim 1 miljoen e-books gedownload via de VakantieBieb, een speciale app van de Bibliotheek. We voorzien met het e-book-aanbod in een nieuwe manier om mensen te laten lezen, die past bij deze tijd en de rol van de moderne Bibliotheek.’

Kijk voor meer informatie op: www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.

Aankomende evenementen

Lees ook: