Portonova bij Jazzclub Perdido

2 min leestijd

Hillegom – Op zaterdag 11 januari 2014 begint Jazzclub Perdido heel vernieuwend met Portonova. Portonova is een Nederlandse nu-jazz band. De muzikanten mengen jazz met dance. In de groep zijn de DJ en de live-muzikanten samen verantwoordelijk voor de sound. And on top of it:  de karakteristieke stem van zangeres Marianne van den Bergh.

Portonova ontstond in de zomer van 2011. Vijf muzikanten ontmoetten elkaar voor het eerst in de oefenruimte. De klik was er meteen. Portonova was geboren. Van september 2011 tot en met januari 2012 werkte de band aan een repertoire van eigen nummers, gekenmerkt door een eigenzinnige vermenging van alle jazzstijlen. In maart 2013 kwam de eerste CD van Portonova uit met als titel “Careless”; een opwindende mix van jazz, latin, ska, dance en hiphop.

Portonova bestaat uit: Marianne van den Bergh;  zang – Jos de Gruiter; gitaar – Jan Appel; saxofoon – Oscar Poppe; contrabas – Johan Boere; slagwerk – DJ Rachi; turntablist.
De deejay; DJ Rachi, die als turntablist onderdeel uitmaakt van Portnova, ondersteunt de muziek ritmisch door de draaitafel als instrument te gebruiken met het toepassen van bepaalde technieken. Bijvoorbeeld “scratchen”,  waarbij de plaat op de draaitafel handmatig heen en weer bewogen wordt langs de naald zodat een ritmisch krassend geluid ontstaat. Door met twee draaitafels te werken en gebruik te maken van diverse digitale samples kan door de DJ ook melodische muziek gemaakt worden.

perHoewel door Portonova uitsluitend eigen nummers gespeeld worden, verkeren de concertbezoekers vaak in de veronderstelling naar “standards” te luisteren. Een bewijs van het ambachtelijke componeerwerk, dat vooral op naam staat van gitarist Jos van de Gruiter en zangeres Marianne van den Bergh. Spelplezier en swing staan bij Portonova voorop en dat werkt aanstekelijk op het publiek.

Aanvang 20.30 uur in Theater Het Raam, Prinses Irenelaan 16, Hillegom. Kaarten kosten € 12,50 en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Vivant Frank Evers in de Mariastraat 2 te Hillegom. Op de avond van het concert zijn kaarten te koop bij de ingang van de zaal. Tevens kunnen toegangskaarten gereserveerd worden via reseveren@perdido.nl Meer informatie op de website www.perdido.nl of Facebook.