De ongelijste Bomans

1 min leestijd

HILLEGOM – Godfried Bomans, honderd jaar geleden geboren, was ooit de populairste schrijver van ons land. “Erik of Het klein insectenboek” is zijn bekendste boek, dit jaar verkozen tot boek van de campagne Nederland leest. Daarnaast las men graag zijn stukken voor de Volkskrant en Elseviers Weekblad. Op vrijdag 13 december wordt er een lezing ‘De ongelijste Bomans’ gegeven in Het Raam (Kulturele Raad), aan de Prinses Irenelaan 16.

De optredens van Bomans voor radio en televisie hebben zijn bekendheid vergroot. Programma’s als het Grand Gala du Disque en Bomans in triplo, waarin hij zijn broer en zus in het klooster bezoekt, behoren tot de hoogtepunten van de nationale televisiegeschiedenis. Zijn eenzame verblijf op het eiland Rottumerplaat maakte diepe indruk. Harry Mulisch zei bij Bomans’ plotseling overlijden in 1971 dat Nederland een huisvriend had verloren. Het werd echter ook duidelijk hoe weinig het publiek deze huisvriend kende. Hij had humor maar ook zijn serieuze kant, hij was charmant maar snel geïrriteerd, hij kon relativeren maar was ook erg onzeker. Deze ongrijpbare man laat zich maar moeilijk in een vakje stoppen, hij laat zich moeilijk inlijsten.

Over deze Godfried Bomans komt Fred Berendse, voorzitter van het Godfried Bomans Genootschapwww.godfriedbomans.nl, spreken op vrijdag 13 december in Hillegom. Hij zal bovendien voorlezen, geluidsfragmenten laten horen en televisiebeelden laten zien. De lezing start om 20.30 uur, de kosten bedragen 5 euro per persoon. Aanmelden via www.hetraamhillegom.cc is gewenst.