Vuurwerkcontroles in volle gang

1 min leestijd

HILLEGOM -De controles van de opslag en verkooppunten van vuurwerk door bedrijven is in volle gang. De toezichthouders van Omgevingsdienst West-Holland bezoeken deze weken alle veertig verkooppunten in de regio. Samen met de brandweer controleren zij of onder andere sprinklers, brandmeldinstallaties en bewaarplaatsen voldoen aan de wettelijke eisen.

Ook tijdens de verkoopdagen, de laatste drie dagen van het jaar (met uitzondering van zondag), bezoeken de toezichthouders meerdere malen de vuurwerkverkoopbedrijven. Dan controleren zij vooral op gedragsvoorschriften. Bijvoorbeeld of het vuurwerk op de juiste manier is opgeslagen en of er –door de behandeling van het vuurwerk- geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Met deze jaarlijkse controles draagt de ODWH bij aan de veiligheid bij de verkoop van vuurwerk.

Mooie én veilige vuurwerkshows
Sinds vorig jaar controleert de omgevingsdienst ook de vuurwerkevenementen, die vergunning plichtig zijn vanwege de grote hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken. Denk aan evenementen zoals Leidens ontzet, Koninginnedag, Bevrijdingsdag, dorpsfeesten of andere gelegenheden waarbij vuurwerk wordt gebruikt.

Deze controles staan in het teken van de veiligheid voor het publiek. Zo wordt het soort vuurwerk, de hoeveelheid en de afstand van het vuurwerk tot het publiek nauwlettend in de gaten gehouden. Alle controles zijn erop gericht de shows op een zo veilig mogelijke manier te laten verlopen waarbij de geldende wetten en regels worden nageleefd.

In december organiseren veel vuurwerkverkooppunten een demonstratie voor geïnteresseerd publiek. Vaak gaat het hierbij om kleine hoeveelheden vuurwerk, daarvoor is geen vergunning maar slechts een melding nodig. Deze demonstraties worden niet door de omgevingsdiensten gecontroleerd, de demonstraties met grote hoeveelheden vuurwerk worden wel gecontroleerd.