°C
zondag 14 juli 2024

Leerlingen Fioretti Hillegom plaatsen zelf draaiende zonnepanelen

Foto's gemaakt door:

Hillegom – Leerlingen van het Fioretti College Hillegom zijn bezig met een bijzonder project. Ze mogen in hun lessen zelf een Ecoplant, slimme paal met zonnepanelen, op hun schoolterrein plaatsen.

Tekst en foto’s: Remco Out 

Vorige week werd er beton gestort voor de sokkel van de Ecoplant. De leerlingen van het praktijkvak PIE (Produceren, Installeren & Energie) hebben samen met meneer Laan alles voor geregeld. “Dat was niet even een klein klusje voor de leerlingen. Ze hebben eerst alles moeten uitdenken, tekenen, 3d-printen en uitrekenen. Hoeveel bewapening gaat er in? Hoeveel beton? Welke grondstoffen voor het beton en in welke hoeveelheden? Vervolgens hebben de leerlingen een ‘bidboek’ gemaakt en zijn op zoek gegaan naar sponsoren voor het beton”, laat docent Bruno Mol weten. 

Uiteindelijk wilden de bedrijven Faber beton en Heidelberg materials beton sponsoren aan de leerlingen en de school. Dit ging ineens heel snel en binnen een paar dagen kwamen er twee grote wagens het schoolterrein oprijden. De leerlingen mochten onder begeleiding zelf het beton storten. 

De Ecoplant
De Ecoplant bestaat uit enkele zonnepanelen die op een slimme paal steeds met de zon meedraaien en ook in de meest optimale hoek staan ten opzichte van de zon. Een ander wordt met slimme techniek aan de actuele situatie aangepast. “We hopen daarmee het bewustzijn van de noodzaak en de mogelijkheid van schone energie bij alle leerlingen te vergroten. En de leerlingen kunnen er straks zelf hun telefoon op inpluggen om op te laden. Maar er kunnen ook vele fietsen mee worden opgeladen of andere apparaten”, vertelt Mol enthousiast. 

Monteren
Het beton moet nog een tijd drogen. Binnen in het lokaal zijn de leerlingen al een tijd bezig met de elektra en alles in elkaar te zetten. Ze hopen in het nieuwe jaar de hele ecoplant te kunnen plaatsen en te installeren. Dus komende lente kunnen de leerlingen hun mobiel met hun eigen stroom opladen! 

Aankomende evenementen