°C
zondag 14 juli 2024

Jongerendebat met leerlingen Fioretti Hillegom

Foto's gemaakt door:

Hillegom – Leerlingen van het Fioretti Hillegom mochten op bezoek in de raadzaal. Zij mochten samen met kandidaten van D66 en VVD in debat. Ook leerde ze alles over hoe de lokale politiek in zijn werk gaat.

Het was voor de leerlingen bij binnenkomst nog een beetje onwennig. De raadszaal is een locatie waar ze normaal nooit komen en eigenlijk ook weinig van horen. Dat is de reden dat deze ochtend is georganiseerd door D66-kanidaat Jasper Out, VVD-kandidaat Wesley Bijwaard en het Fioretti College Hillegom. ‘Het is belangrijk dat jongeren al leren hoe de politiek in zijn werk gaat. De lokale politiek gaat ook nog eens over onderwerpen die ook jongeren gelijk aan gaan’, laat Out weten. Ook burgemeester Van Erk kwam nog even langs om de leerlingen toe te spreken en wat te vertellen over de lokale politiek.

Stellingen
Bij de eerste stelling konden de leerlingen zien hoe debatteren in zijn werk gaat. De kandidaten Bijwaard en Out gingen in debat over de woningbouw. Bij de tweede stelling mochten de leerlingen al meepraten over sportfaciliteiten in Hillegom. De laatste stelling ging over meer handhaving en meer ontmoetingsplekken voor jongeren. Over deze stelling gingen de leerlingen met elkaar in debat en uiteindelijk bleek dat extra handhaving niet de oplossing is volgens de jongeren.

Schoolregels
Aan het einde gingen de leerlingen nog spontaan in debat over hun eigen kantine en de regel dat ze tijdens schooltijd niet van het terrein mogen. Pas bij dit onderwerp, dat hen zelf aangaat, ging het debat echt los en kwamen vele meningen langs. Uiteindelijk kwamen ze tot de conclusie dat de schoolkantine en de automaten goedkoper moeten.

Tekst: Fioretti College Hillegom

Aankomende evenementen