°C
zaterdag 13 juli 2024

Benefietconcert voor Oekraïne groot succes

Foto's gemaakt door:

Hillegom – Zondag 22 mei verzorgden twee Hillegomse koren, het Vocaal Ensemble Hillegom (VEH) en Hatikwa een benefietconcert voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Ondanks het prachtige weer hadden een verrassend groot aantal mensen de weg naar de Maartenskerk gevonden om met hun toegangskaart een bijdrage te leveren aan de opvang van de vluchtelingen in Hillegom.

Foto’s: Owen Oneill

Tekst gaat verder onder de foto’s

Nadat de het Vocaal Ensemble de middag had geopend met een vierstemmig gezongen Oekraïens gebed nam  mevr. Monique van der Weijden plaats achter de microfoon. Als voorzitter van de plaatselijke CDA  en aanwezig namens het gemeentebestuur, lichtte toe waar de opbrengst van de middag concreet aan zou worden besteed. En die opbrengst gaat gebruikt worden om met name voor de Oekraïense kinderen wat extra’s te doen.

Vervolgens zong het VEH haar eerste set van 5 klassieke koorwerken. Van Mozart tot Fauré. En na de wisseling trakteerde Hatikwa de aanwezigen op een zestal meer eigentijdse bewerkingen van liederen als “Abide with me” en “I have a dream”.

Nadat de leden van Hatikwa hun plaats in de kerkbanken weer hadden ingenomen  kwam de daverende verrassing van de middag. Mevrouw Nataliia Cioban, soliste van  de Kiev Academic Opera, recent  als vluchteling neergestreken in Katwijk, bracht de aria “Aus Liebe” uit de Matthäus Pasion ten gehore. Een bijzonder toepasselijk lied, dat veel aanwezigen tot ontroering bracht. Met een staande ovatie toonden de luisteraars hun waardering. En niet alleen voor de soliste, maar ook voor de begeleiders, Marcel den Dulk op piano en Ineke den Dulk op dwarsfluit.

Na dit fantastische optreden viel het Vocaal Ensemble Hillegom natuurlijk  niet mee om haar tweede set liederen te zingen. Het applaus na afloop gaf aan, dat het VEH er toch wel in is geslaagd het concert een passend vervolg te geven.

Als slot werd door beide koren en alle aanwezigen het “Dona nobis Pacem” in canon gezongen. Hoe toepasselijk om deze middag door middel van samenzang  te besluiten met een vredeswens.

Nadat de organisatie bloemen had uitgereikt aan achtereenvolgens Nataliia Cioban, de beide dirigenten, Marta  Leda en Marcel den Dulk en de stille kracht op de achtergrond Ed Olivier, werden de diverse sponsoren bedankt voor hun donaties. Daarna was er gelegenheid om met een drankje nog wat na te praten. Dat werd een gezellige uurtje, waarbij met name de inbreng van onze Oekraïense gastzangeres, het onderwerp van gesprek was.

De organisatie kijkt terug op een heel geslaagde middag en kan het Welzijnskompas Hillegom binnenkort de opbrengst van een kleine € 2.000 overhandigen. 

Het Vocaal Ensemble Hillegom en Hatikwa hebben hun beste beentje voorgezet. Toch kunnen beide koren wel versterking gebruiken. Vanuit het aanwezige publiek heeft iemand zich al spontaan aangemeld. Maar mochten er Hillegommers zijn, die graag willen zingen, dan zijn die van harte welkom om op maandagavond (Hatikwa) of donderdagavond (et Vocaal Ensemble Hillegom) in de Vonk de repetitie eens bij te wonen.

Aankomende evenementen