Woonunits om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen

2 min leestijd

Hillegom – In Hillegom is een groot aantal vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk opgevangen op een locatie aan de Noorderlaan. Na deze eerste, broodnodige hulp zijn deze vluchtelingen verhuisd naar andere opvangplekken in onze regio waar zij langer kunnen blijven. Ook in voormalige basisschool De Leerwinkel worden binnenkort vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen.

Vanuit de landelijke overheid hebben alle gemeenten in Nederland de vraag gekregen opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen te verzorgen. In totaal gaat het om de opvang van ongeveer 100 mensen in Hillegom. Naast de bovengenoemde plekken worden nu woonunits geplaatst op het terrein naast sportvereniging SDO.

Nieuwbouw SDO

Op het terrein van SDO is nieuwbouw van het clubgebouw en de velden gepland. De opvang van Oekraïense vluchtelingen staat de nieuwbouw niet in de weg. Er is een goede afstemming tussen de nieuwbouw van de sportaccommodatie en dit project.

Eerst terrein geschikt maken, dan plaatsen van de woonunits

Het terrein wordt eerst geschikt gemaakt om de woonunits te kunnen plaatsen. Ook wordt er gewerkt aan nutsvoorzieningen zoals water en elektra. Zodra het terrein gereed is worden er 18 stacaravans geplaatst. Elke caravan is geschikt voor maximaal 4 personen.
In het eerste kwartaal van 2023 wordt gestart met de werkzaamheden. De eerste bewoners komen waarschijnlijk in april aan.
Het is lastig in de huidige situatie in te schatten hoe lang de opvang zal zijn. Maar dat het om een langere periode gaat is zeker.

De directe omgeving is geïnformeerd

De verenigingen en instellingen die direct op of aan het terrein of de toegangsweg grenzen, zijn in een persoonlijk gesprek geïnformeerd en hebben allerlei ideeën ingebracht om een helpende hand te bieden bij de opvang.
De inwoners en bedrijven die in de nabije omgeving van het terrein wonen en werken hebben een brief ontvangen en kunnen hun vragen/zorgen en hulpaanbod delen op een inloopavond.

Informatie

Op de website van de gemeente www.hillegom.nl is meer informatie te vinden over de opvang. Daar zijn binnenkort ook de meeste gestelde vragen en antwoorden te vinden.