Sophia Scholen en Hillezon slaan handen ineen voor duurzame energie

2 min leestijd

Hillegom – Waarom lege daken niet inzetten voor het opwekken van energie? Dat is de gedachte van Hillezon. Sophia Scholen staat hier volledig achter en stelt daarom het dak van het nieuwe IKC Vossepark beschikbaar voor Hillezon. Beide partijen tekenen hiervoor op 1 april aanstaande een intentieovereenkomst; het begin van een waardevolle samenwerking. De opbrengst van de opgewekte energie gaat naar participanten in Hillezon (inwoners die willen investeren in duurzame energie), de zonnepanelen zijn over 15 jaar voor Sophia Scholen.

“Wij hebben 28 scholen in de Duin- en Bollenstreek waarvan vier in Hillegom. Een aantal van deze scholen is geschikt om te voorzien van zonnepanelen”, stelt Omar Ramadan, bestuurder van Sophia Scholen. “Het net opgeleverde IKC Vossepark in Hillegom bijvoorbeeld is vanuit de bouw al ruimschoots voorzien van zonnepanelen. Dit maakt het gebouw energieneutraal, passend bij onze kernwaarde duurzaamheid en simpelweg bij de tijd waarin we leven. Er is echter ruimte voor nog eens 129 panelen.”

“Hillezon draait haar hand er niet voor om”, aldus Dick van Egmond, secretaris Hillezon. De in 2021 opgerichte organisatie exploiteert deze panelen voor een periode van 15 jaar en maakt hiervoor gebruik van de door het rijk beschikbaar gestelde Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. De opbrengsten, bestaande uit de verkoop van de opgewekte energie en de subsidie, komen ten goede aan de participanten in Hillezon. De zonnepanelen worden na 15 jaar eigendom van Sophia Scholen.

Gemeente Hillegom heeft de aanzet gegeven voor de samenwerking tussen Hillezon en Sophia Scholen. De drie partijen zijn alle erg blij met het sluiten van de intentieovereenkomst tussen Hillezon en het onderwijsbestuur.

Hillezon is medio 2021 opgericht en heeft drie speerpunten. Samen, Lokaal en Energie. Zij focust zich op de verduurzaming van Hillegom, en het lokaal organiser en van energieopwekking. Sophia Scholen is een ambitieus onderwijsbestuur met scholen die uitdagend en toekomstgericht onderwijs verzorgen in een veilige, gezonde omgeving. Onderwijs waarin vertrouwen en duurzaamheid centraal staan, waar leerlingen steeds meer eigenaar worden van hun eigen ontwikkeling en zich voorbereiden op hun toekomst. Onderwijs dat verwondert en dat aansluit bij onze creatieve en ondernemende regio.