Meer Jazz Festival van start in Haarlemmermeer

5 min leestijd

Streek – Van woensdag 17 t/m zaterdag 27 november worden zo’n twintig concerten gegeven op vijf locaties in Haarlemmermeer. Bijna iedere avond is er iets te doen. De serie wordt afgesloten met het Nationaal Big Band Concours op zaterdagmiddag 27 november, gevolgd door het Peter Beets & Henk Meutgeert Nerw Jazz Orchestra met Marjorie Barnes. Dat is het enige concert dat niet gratis toegankelijk is (€ 10,00, Vrienden van Meer Jazz krijgen 50% korting)..

De wethouder van cultuur, mevrouw Marja Ruijgrok, opent de programmaserie op 15 november, tijdens een avond voor genodigden.

Het voor iedereen gratis toegankelijke programma is als volgt.

Woensdag 17 november 20.00 uur in De Rustende Jager in Nieuw-Vennep

Jazz Connection The Number 1 Jumping Jive Band, zoals deze al dertig jaar bestaande band zichzelf noemt. En terecht: goede wijn behoeft geen krans! Dit is jump-and-jive van niveau, met een stampvolle dansvloer bezet. De Rustende Jager is die avond in full swing!

Woensdag 17 november 20 uur in Het Oude Raadhuis

Loet van der Lee Quintet – The Joy Of Playing: Swingende jaren 60/70 jazz met eigen composities en bestaande werken. Van der Lee kreeg de laatste jaren lovende recensies voor zijn opnames en composities uitgevoerd met een nieuwe bezetting bestaande uit – door jan en alleman bejubelde – ‘next generation’ muzikanten Tim Hennekes – slagwerk, Gideon Tazelaar – tenorsaxofoon, Cas Jiskoot – bas en Sebastiaan vanh Bavel – piano. Heerlijk genieten van jazz zoals jazz bedoeld is.

Donderdag 18 november 20.00 uur in De Rustende Jager

Carinhoso Zuid-Amerika in Nieuw-Vennep! Akoestische Braziliaanse latin jazz, van bossa nova tot samba cancao. Swingend én intiem, en mooi subtiel met sfeervolle driestemmige zang. De bezoeker waant zich in een café’tje in Rio!

Donderdag 18 november 20.00 uur in Het Oude Raadhuis

Unaccounted Four Kamerjazz, zo noemt de veelzijdige trompettist, cornettist en arrangeur Menno Daams de goed in het gehoor liggende muziek van dit soepele kwartet zonder percussie – maar mét klarinettist en saxofonist David Lukacs! Evenals deze Dutch Swing College-blazer heeft ook Menno roots in de traditionele jazzscene.

Vrijdag 19 november 20.00 uur in De Rustende Jager

Izaline Calister, Ed Verhoef en Angelo Verploegen Vanavond een fusie van tradionele Curaçaose muziek en vocale jazz door drie oude bekenden van Meer Jazz. De inmiddels over de hele wereld bekende singer-songwriter Izaline Calister gooide al hoge ogen tijdens een van de eerste Meer Jazz Festivals. Sindsdien is haar ster razendsnel gestegen. Ook haar fameuze companen, gitarist Ed Verhoef en trompettist Angelo Verploegen, die beiden eveneens tot de Nederlandse muziek behoren, schitterden op talloze internationale festivals. Ook dit wordt een topavond!

Vrijdag 19 november 20.00 uur in Het Oude Raadhuis

Jeroen Zijlstra Trio: De zingende visser wordt hij nog steeds genoemd: Jeroen Zijlstra, frontman van zijn trio met bassist Jasper Somsen en pianist Thijs Borsten. Zijlstra, de meester zelf, vervult de hoofdrol als zanger-trompettist. Velen zullen nog goede herinneringen bewaren aan de keren dat Zijlstra’s opmerkelijk stemgeluid – een kruising tussen een koorknaapje en Tom Waits is weleens gezegd – in Hoofddorp te horen was, zowel bij Meer Jazz als in Schouwburg De Meerse. In zijn teksten en muziek zit een mooie balans tussen de rauwheid van het (vissers)leven en de schoonheid ervan. Ook onderwerpen als liefde, rust, landelijke leegheid, hectiek, weemoed en dagelijkse realiteit komen daarbij ruimschoots aan bod. Een avondje Zijlstra is een BELEVENIS – met hoofdletters!

Zaterdag 20 november 20.00 uur in De Rustende Jager; uitreiking van de Meer Jazz Prijs aan Deborah J. Carter.

Deze fenomenale vocaliste, aan de top van de Nederlandse jazz-scene, hoeven we natuurlijk niet meer voor te stellen. Talloze malen trad zij op voor Meer Jazz. De afgelopen jaren was Deborah te vinden op jazz-podia en festivals in Nederland en de rest van Europa, vooral ook in Spanje, waar zij ook les gaf op diverse seminars. Masterclasses geeft zij over de hele wereld. Het blad Music Maker noemt haar “absolute top klasse” en één van de meest dynamische zangeressen in de jazzwereld.

Niet voor niets mag zij op deze avond uit handen van wethouder Marja Ruijgrok de traditionele Meer Jazz Prijs in onvangst nemen!

Woensdag 24 november 20.00 uur in The B House (in Novotel, Taurusavenue 12 in Hoofddorp)

Dennis Kivit met The Great American Songbook: Dennis behoeft geen introductie. Iedereen kent onze bescheiden, innemende en altijd geïnspireerde zanger die op hoog niveau opereert en toch gewoon in Hoofddorp woont. Muzikaal is Dennis van alle markten thuis. Het Great American Songbook met het succesvolste Broadway- en filmrepertoire uit de periode 1920-1950 vormt ook voor hem een grote inspiratiebron. Composities van Irving Berlin, Rodgers & Hart, Duke Ellington, Cole Porter… u weet wel. Nou ja, Dennis stelt hen graag nogmaals aan u voor.

Donderdag 25 november 20.00 uur in het Fokker Event Center

CaboCubaJazz Melancholische Kaapverdische muziek, Cubaanse rumba en salsa en een stevige vleug jazz, dat kunt u verwachten bij CaboCubaJazz o.l.v. percussionist Nils Fischer, die eerder met Nueva Mantega en de Cubop City Big Band bij Meer Jazz furore maakte. Deze band, met vocaliste Dina Medina, maakte furore op het Havana Jazz Festival en bij North Sea Jazz.

Vrijdag 26 november 20.00 uur in The B House (in Novotel, Taurusavenue 12 in Hoofddorp)

Robin Nolan Trio Ook Robin Nolan was van de partij op een van de eerste Meer Jazz Festivals. Meer Jazz spotte hem toen als (voortreffelijke) straatmuzikant op het Leidseplein in Amsterdam. Inmiddels is hij een internationale grootheid op het gebied van gypsy-jazz in de stijl van grootmeester Django Reinhardt. Liefhebbers van dit genre moeten nu hun kans grijpen!

Zaterdag 27 november ’s middags Schouwburg De Meerse Kleine Zaal

Nationaal Big Band Concours met vier Nederlandse Bands

Zaterdag 27 november ’s middags Schouwburg De Meerse Grote Zaal

Nationaal Big Band Concours met vier Nederlandse Bands

Zaterdag 27 november 20.00 uur Schouwburg De Meerse Grote Zaal

Peter Beets & Henk Meutgeert New Jazz Orchestra & Marjorie Barnes.Dit is het enige concert waarvoor entreegeld wordt gevraagd: € 10,00 p.p. Vrienden van Meer Jazz krijgen 50% korting.