Expositie “Boek en Kunst”

2 min leestijd

Hillegom – Van 29 oktober 2021 tot en met 3 januari 2022 exposeren diverse leden van het regionale KunstenaarsCollectief KuCo rond het thema “Boek en Kunst’ in de bibliotheek in Hillegom, Sportlaan 1 in Hillegom. De expositie is vrij te bezoeken tijdens de openingstijden van de bieb. Het is een expositie van, met en over boeken. Van stripboek tot magazine en van krant tot bijbel. De werken zijn te vinden op de muren meteen links naast de ingang bij de leestafel, op de witte tijdschriftenkasten en op de muur recht tegenover de ingang.

Te bewonderen zijn onder andere een bijzondere spiegellijst van de Hillegomse kunstenaar Robert van Rossem. Hij maakte deze lijst naar aanleiding van het ‘Kliko gedicht’ in de bundel ‘Dichter bij Kunst’ van de dorpsdichter van Lisse. Alida van Leeuwen schilderde een bijzondere afbeelding van Olivier B. Bommel, de heer van stand zoals bedacht door schrijver Marten Toonder.
Nelly Schut-Bal toont diverse iconen, namelijk van de evangelist Johannes, van Christus en zelfs van een swingende Maria. Allen natuurlijk afgebeeld met boek.

Sonja van Egmond exposeert een prachtige zogenaamde “blackout poetry” afbeelding. Deze vorm van dichten wordt in het Nederlands ook wel “stiftgedicht” genoemd. Bij deze creatieve vorm van dichten wordt met een (zwarte) stift een deel van de tekst uit bijvoorbeeld een boek zwart gemaakt waardoor de woorden die overblijven een gedicht vormen. Sonja heeft als kunstenaar een bijzonder passend gedicht gemaakt en de pagina op een zeer persoonlijke manier versierd.

Trudi Huigen is gespecialiseerd in het maken van mozaïeken met bijzondere materialen. Zij exposeert twee werken waarbij zij haar mozaïek werk heeft gecombineerd met papier. Hélène van de Vijver toont op de witte tijdschriftenkasten drie bijzondere en vooral ook grappige beelden. Op de muur tegenover de ingang tonen Janneke Carabain en Hilda Koppe hun werk. Janneke heeft in haar gemengde techniek twee lezende figuren verwerkt. Hilda is gespecialiseerd in werken rond “woord en beeld”. Het is daarom niet vreemd dat twee van haar werken de titel “Word” (I en II) hebben gekregen.

Meer informatie over de deelnemende kunstenaars vindt u op de website www.KuCo.n