Cyberhack oefening op gemeentelijke website

1 min leestijd

Hillegom – De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen hebben gezamenlijk een oefening gehouden over hoe te handelen bij een cyberaanval. De oefening, onder leiding van de Veiligheidsregio Hollands-Midden simuleerde dat er op de website van de gemeente was ingebroken en er valse informatie werd verspreid die tot grote onrust bij de inwoners leidde.

Helaas zijn hacks aan de orde van de dag. Bij bedrijven en instellingen wordt dan ingebroken op de ICT-systemen. Dat kan grote gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld bij een gemeente in het oosten van het land werd ervaren. Daar werden vorig jaar de computersystemen gehackt waardoor de dienstverlening van de gemeente plat kwam te liggen.

Bewustwording

Om goed voorbereid te zijn is het voor de drie gemeenten vooral belangrijk dat de ICT-infrastructuur en de beveiliging daarvan op orde is. Dagelijks zijn ICT-medewerkers daar alert op. Ook in de ambtelijke organisatie wordt regelmatig gewerkt aan bewustwording op dit gebied met bijvoorbeeld een phishingactie waarin een verdacht (nep)mailtje bewust werd verspreid om de oplettendheid van de organisatie testen.

De afvaardigingen van de drie colleges van B&W, communicatiemedewerkers en ambtenaren van informatisering en automatisering en openbare orde en veiligheid oefenden via een cybergame met een incident bij de fictieve gemeente Natte Meren. Via de gehackte website van de gemeente werd nepnieuws verspreid en de telefooncentrale werd platgelegd.

Mooie score

De opdracht was om met de beperkte kennis de juiste acties uit te voeren. Uiteindelijk liep alles goed af en het team behaalde 8 punten (uit 10). Een mooie score en een leerzame opdracht om de gemeente alert en weerbaar te houden op mogelijke cyberaanvallen.