Expositie Evert Salis

2 min leestijd

Hillegom – Zondag 7 november om 14.00 uur opent kunstenaar Evert Salis zijn expositie ‘Rondje streek’ bij Kunstuitleen / Galerie Bollenstreek. Hij geeft een korte lezing over zijn schildertechniek en inspiratie uitlegt. Het werk van Salis kenmerkt zich door trams, bussen en vrachtwagens die terugkomen in zijn gouaches. In geen enkel werk bij de expositie ontbreekt het vervoermiddel.

Sinds zijn kindertijd tekende de Amsterdamse kunstenaar stedelijke landschappen waarin het openbare vervoer een grote rol speelt. Evert Salis (Amsterdam, 1963) volgde de opleiding Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij studeerde af op de vakken etsen, houtsnede, zeefdruk en lithografie. De eerste jaren na zijn studie maakte hij vooral etsen en houtsneden, op een gegeven moment is hij ook gaan schilderen met plakkaatverf (gouaches). In deze schilderijtjes is zijn grafische achtergrond goed zichtbaar in het lijnenspel en de vlakverdeling: je zou kunnen zeggen dat hij tekent met verf.

Juist de onuitgesproken plekken trekt de kunstenaar aan. ‘Ik vind dit het leukst van mijn manier van werken; daar te wandelen, te kijken waar anderen snel voorbij rijden zoals industrieterreinen en havens. In mijn gouache maak ik er iets moois van. ́ Speciaal voor de expositie is Evert Salis op pad gegaan in de Bollenstreek om foto’s te nemen, en schilderde hij onder andere verlaten plekken van de streek. Het is uiteindelijk een grote serie gouaches geworden met een klein formaat.

Tijdens de jaarlijkse Atelierroute Hillegom is Galerie / Kunstuitleen Bollenstreek zaterdag 6 en zondag 7 november van 11.00 tot 17.00 uur geopend voor bezoek. Voor nieuwe leden van de Kunstuitleen ligt er een kleurrijk en handig welkomstgeschenk klaar. Meer informatie over de openingstijden, atelierroute, de gratis lezing en welkomstgeschenk is te bekijken op de website www.kunstuitleenbollenstreek.nl

De expositie van Evert Salis is te zien van 7 november tot en met 19 december bij Kunstuitleen / Galerie Bollenstreek, Satellietbaan 14C in Hillegom.