Taalhuis zoekt taalvrijwilligers in Hillegom

2 min leestijd

Hillegom – De wachtlijst van het Taalhuis in Hillegom is in de zomerperiode behoorlijk gegroeid. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld en veel mensen hun vaccinaties hebben gehaald durven mensen elkaar weer voorzichtig te ontmoeten.

Sarine Alders is coördinator van het Taalhuis in Hillegom en ziet dat de vraag naar taalvrijwilligers groeit: “We zijn natuurlijk erg blij dat de mensen die ons nodig hebben ons weer weten te vinden. Je bent in zo’n pandemie natuurlijk toch een beetje bang dat je als Taalhuis uit beeld raakt. Dat is niet het geval. Ieder taalspreekuur in de Bibliotheek is razend druk. Mensen willen weer aan de slag en hopen via het Taalhuis een taalcoach te vinden.”

Lekker kletsen

“Het is een misverstand dat je een kei in de Nederlandse taal moet zijn om taalvrijwilliger te worden. Juist niet, we zoeken geen mensen die met een rood potlood foutjes willen verbeteren. De meeste deelnemers zitten al op school of hebben een taalopleiding afgerond. Wat zij willen oefenen is juist het spreken. Dus als je het leuk vindt om Hillegommers uit alle wereldstreken te ontmoeten en samen te wandelen of te kletsen, dan ben je precies de taalvrijwilliger die wij zoeken!”

VoorleesExpress

Mijs Besseling coördineert in Hillegom de VoorleesExpress, het leukste project van de Bibliotheek, zoals ze zelf zegt. “De VoorleesExpress ondersteunt kinderen die moeite hebben met taal. Onze vrijwilligers krijgen een goede training en worden actief ondersteund door het team. Twintig weken lang gaat de vrijwilliger vervolgens voorlezen in het betreffende gezin. Samen met de ouders wordt gekeken hoe taal en lezen een blijvende plek in het gezin kunnen krijgen. Het voorleestraject is voor alle partijen een bijzonder avontuur”, vertelt Mijs. Inmiddels staan in Hillegom meer dan 10 gezinnen op de wachtlijst. “Dat is veel, in andere gemeenten kunnen wij gezinnen sneller helpen, maar daar zijn we ook al langer actief. We hebben echt meer vrijwilligers nodig!”

Voor meer informatie over deze vrijwilligersfuncties kan contact opgenomen worden met het Taalhuis van Hillegom via taalhuis@bibliotheekbollenstreek.nl of met de VoorleesExpress Hillegom via mbesseling@bibliotheekbollenstreek.nl.