Maartenskerk open tijdens Open Monumentendag 2021

2 min leestijd

Hillegom Vanaf zaterdag 11 september vindt de 35e Open Monumentendag plaats. Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days, waarop jaarlijks in 50 landen zo’n 30.000 monumenten samen 20 miljoen bezoekers trekken. In Hillegom opent de Maartenskerk haar deuren op zaterdag 11 september omdat het thema ‘Mijn monument jouw monument’ perfect aansluit bij de recente verbouwing.

Die verbouwing stond al geruime tijd op het verlanglijstje van de protestantse kerk en kon versneld plaatsvinden tijdens de sluiting door de corona epidemie. Het doel van de werkzaamheden was om de kerk toegankelijker te maken voor kerkgangers en andere bezoekers, met extra aandacht voor rolstoelen en aanverwante hulpmiddelen.

Door de vernieuwingen is de kerk multifunctioneler geworden en zeer bruikbaar voor concerten, uitvoeringen, lezingen, feestelijke gelegenheden, herdenkingen en exposities. Sommige veranderingen zijn ingrijpend geweest, zoals de verplaatsing van de antieke preekstoel, en het ‘doormidden zagen’ van banken en herenbanken in een van de zijbeuken, om zo de toegankelijkheid van de entree te verbeteren. Het resultaat is de sfeer, de ruimtelijkheid en de multi-inzetbaarheid van de kerk ten goede gekomen. Het koor met de glas-in-lood-ramen baadt nu in een adembenemend mooi en kleurrijk licht, ook als de zon verstek laat gaan.

Het programma op 11 september is sober, indachtig de coronaperikelen. Door middel van een kleine tentoonstelling van voor- en na-foto’s krijgen de bezoekers de gelegenheid de oude en de nieuwe situatie met elkaar vergelijken. Tijdens de verbouwingen kwamen er bovendien allerhande vondsten tevoorschijn; deze krijgen een prominente plek in de vitrine achter in de kerk. Een van die vondsten is een jarretel, en de vraag is natuurlijk hoe en waarom zo’n intiem gebruiksvoorwerp onder een van de herenbanken terecht kwam.

De Maartenskerk is op zaterdag 11 september open voor iedereen die belangstelling heeft. Neem gerust uw kleinkinderen, buren, vrienden en familie mee. De kerk is door alle veranderingen ruimschoots rolstoel- en rollatortoegankelijk, dus iedereen kan naar binnen en is van harte welkom. Graag tot ziens op zaterdag 11 september, tussen 10.30 en 16.00 uur in de Maartenskerk, Kerkplein 1, 2181 JC Hillegom. Op zoek naar meer informatie? Kijk op de website van de Maartenskerk