Nieuwe expositie Kunstuitleen Bollenstreek

2 min leestijd

Hillegom Zondag 5 september om 14.00 uur geeft de Haagse kunstenaar Jos van den Heuvel een korte lezing bij Kunstuitleen Hillegom. De lezing staat in het teken van zijn expositie “Nieuw te ontdekken land” welke vanaf dat moment ook in de galerie te zien is. Bij de Kunstuitleen is de kunstenaar al bijna 5 jaar vertegenwoordigd met zijn surrealistische schilderijen. Tijd voor een expositie waar al zijn nieuwste werken te zien zijn.

Al zo’n 27 jaar is Jos van den Heuvel professioneel beeldend kunstenaar. Hij heeft in die tijd vooral olieverf schilderijen gemaakt. Jos: “Dagelijkse indrukken waren etalages van winkels of combinaties met gebouwen. Van alles wat je ziet als je in steden bent, stapels rommel op straat die een soort stilleven vormen, afbeeldingen op uithangborden, reclames, en verkeersborden. Later ben ik meer in duinen en parken gaan wandelen. Daardoor is de natuurlijke omgeving in mijn schilderijen meer een rol gaan spelen. De atmosfeer in het landschap, vergezichten, luchten, lichtval. Het is bijzonder om onbekende plaatsen te ontdekken en nieuwe indrukken op te doen.”

Van den Heuvel heeft zijn opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en vervolgens aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In Den Haag werd er veel getekend naar de waarneming, naast schilderen, etsen, zeefdrukken en lithografie. In Rotterdam werkte hij veel met computertechnieken. Dat was in 1988 nieuw en bijzonder. “In die tijd werd de computer steeds belangrijker. Ik was bezig met getallenreeksen, het programmeren van vormen en kleuren, computerkunst en grafisch ontwerpen. Het schilderen met verf begon ik te missen en ik besloot dat ik daarmee verder wilde gaan.”

Na zijn opleiding ging hij verder met het maken van schilderijen in olieverf. Zijn huidige werk is figuratief te noemen, het bevat ook abstracte elementen. Zijn schilderijen ontstaan uit verbeelding en zijn niet naar de waarneming geschilderd; “Het zijn figuratieve schilderijen van fictieve landschappen gevormd door bodem, water en lucht, met de daarin aanwezige planten, dieren en mensen. Soms ontstaan in dit figuratief geschilderde landschap uit verf opgebouwde objecten die verwant zijn aan een abstract expressionistische stijl van schilderen. Als experiment binnen het figuratieve schilderij nemen zij de vorm aan van onbestemde bouwwerken, decors en assemblages die als een soort driedimensionale kunstwerken in het landschap staan.”

De expositie “Nieuw te ontdekken land” van Jos van den Heuvel is tot 16 oktober te bezichtigen bij Galerie / Kunstuitleen Bollenstreek aan Satellietbaan 14c. Gedurende de expositieperiode heeft de Kunstuitleen een welkomstgeschenk klaar liggen voor alle nieuwe leden. Meer informatie over de expositie, de lezing, welkomstgeschenk, kunst lenen of openingstijden is te vinden op: www.kunstuitleenbollenstreek.nl​