Onthulling reuzenbollen in Hillegom

2 min leestijd

Hillegom – Vandaag zijn er twee Reuzenbollen in Hillegom onthuld. Deze Reuzenbollen stonden al even als ‘mysterieuze objecten met een jasje aan’. Met de plaatsing van deze twee manshoge kunstwerken zijn er nu tien Reuzenbollen geplaatst in de Bollenstreek. Komende donderdag om 11.00 uur wordt de elfde Reuzenbol onthuld bij CNB in Lisse. Langs de onthulde Reuzenbollen is de fietsroute van de ‘Giant Tulip bulbs’ nu een feit. De komende maanden worden er nog meer Reuzenbollen geplaatst en onthuld.

Foto’s: Annette Damman en Bert Bouwman

Maandag 19 juli werd Reuzenbol ‘Flying in full bloom’ van Donna Corbani, onthuld bij het pand van adoptant Royal Anthos op de Weerensteinstraat in Hillegom. ‘Royal Anthos behartigt wereldwijd de belangen van onder andere de handelsbedrijven in de bloembollensector. De Reuzenbol kun je dan ook zien als het handelsmerk van onze organisatie. Daarnaast steunen wij met de aanschaf van onze kleurige bol het initiatief van de Gildemeesters om de relatie tussen de Duin- en Bollenstreek en de bloembol te versterken’, aldus Henk Westerhof, voorzitter van Royal Anthos.

Daarna was het de beurt aan Reuzenbol ‘Vlinders’ van Anita van Diemen bij Boerderijwinkel Elsbroekerwei in Hillegom. Deze bol is geadopteerd door de Gemeente Hillegom en werd onthuld door wethouder Jan van Rijn samen met de kunstenares. Op donderdag 22 juli wordt om 11 uur de Reuzenbol ‘Black Tulip 1 – Vincent v Gogh’ van Michel Hoogervorst onthuld bij CNB in Lisse. De Reuzenbollen zijn onderdeel van het project ‘Giant Tulip Bulbs’ van de Gildemeesters Bollenstreek.

De Reuzenbollen zijn 1.85 meter hoog en hebben een omtrek van 6 meter. De bollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten en anderen uit het hele gebied. Er zijn al 48 bollen geadopteerd. Elke bol wordt beschilderd door een kunstenaar uit de regio. Van Leiden tot aan Haarlem worden zo’n 80 bollen geplaatst. De verhalen achter deze bollen en de kunstwerken zelf zijn straks een mooie nieuwe toeristische attractie voor de streek. Alle bollen samen vormen een fietsroute van uiteindelijk 125 km. Met deze drie Reuzenbollen zijn er nu elf geplaatst in de Bollenstreek. Folders over de fietsroute zijn af te halen bij Museum de Zwarte Tulp in Lisse. Je kunt de route ook bekijken op de website: www.gildemeestersbollenstreek.nl/fietsroute