Hillegomse scholen krijgen boekenpakket

3 min leestijd

Hillegom – Boeken lezen is niet alleen heel erg leuk, je wordt er ook nog eens slim van. Als je veel leest, verloopt de communicatie tussen je hersencellen sneller, waardoor je makkelijker informatie begrijpt én kunt verwerken. Om die reden is het verontrustend dat de leesvaardigheid van jongeren de afgelopen jaren is afgenomen. Van de vijftienjarigen leest 24% zo slecht dat ze een lange tekst nauwelijks begrijpen. Jongeren houden ook niet van lezen. 63% van alle Nederlandse vijftienjarigen geeft aan alleen te lezen als het moet, en 42% van de leerlingen beschouwt lezen als tijdverspilling. Ze lezen wel korte tekstjes, zoals berichtjes op hun mobiele telefoon of samenvattende stukjes in schoolboeken, maar besteden minder tijd aan ‘diep lezen’: het geconcentreerd lezen van langere teksten of boeken. Daardoor holt hun leesvaardigheid achteruit. Dat is een groot probleem, want als je geen verbanden kunt leggen in langere teksten, is het zo goed als onmogelijk om hoger onderwijs te volgen. Kortom, lezen is belangrijk voor kinderen.

Al lezend ontdekken we ook onszelf. In sommige personages herken je jezelf, bij andere neem je net afstand omwille van een botsend karakter. Onderzoek leert dat lezers vaak verbanden leggen tussen het gelezen boek en hun eigen identiteit. Verhalen kunnen op die manier helpen in de ontwikkeling van je persoonlijkheid en zelfbewustzijn. Ze functioneren niet enkel als vensters op de wereld, maar ook als spiegels die we onszelf voorhouden. ‘Lezen is goed voor je’ – het is een vaak herhaalde boodschap die je als kind van ouders, leerkrachten en bibliothecarissen meekrijgt. Ook vanuit wetenschappelijke hoek onderstrepen veel onderzoeken het belang van lezen op verschillende vlakken: van een rijkere woordenschat tot sociale ontwikkeling. Via lezen slaan we kennis en informatie op. Educatieve boeken hebben voornamelijk dat doel voor ogen, maar ook fictieve verhalen brengen inzichten bij. Via verhalen verruimen we ons denken en wereldbeeld. Een boek over Amerikaanse slavernij in de negentiende eeuw geeft andere perspectieven dan de directe omgeving die jij gewoon bent. Een verhaal over gender dat stereotypen doorbreekt, doet je misschien anders denken over seksuele geaardheid en identiteit. Lezen helpt om de wereld en de ander te ontdekken. Geef het goede voorbeeld 

Goed voorbeeld doet volgen. Ziet je kind jou weleens een boek lezen? Zijn er boeken in huis? Misschien is lezen uit je systeem geraakt door Netflix en je mobiele telefoon. Als je merkt dat je voor de zoveelste keer doelloos door je social media scrolt, pak er dan weer eens een boek bij. Vind je het moeilijk om er de tijd voor te vinden, dan helpt het om jezelf een nieuwe routine aan te leren, bijvoorbeeld door elke avond voordat je gaat slapen nog even een half uurtje te lezen. Waarschijnlijk val je dan ook gemakkelijker in slaap, omdat na zes minuten lezen je stressniveau met tweederde is gedaald. Wat is er fijner dan een boek lezen in de trein? Dat is nog eens een relaxed begin of einde van je werkdag.

Vanuit deze achtergrond heeft ondernemer Stéphane van de Reep van deboekentas.nl alle scholen in Hillegom uitgenodigd een boekenpakket ter waarde van 500 euro op te halen in hun zojuist geopende nieuwe vestiging.

Over deboekentas.nl

deboekentas.nl heeft een groot assortiment licht beschadigde boeken. De boeken zijn daarom flink in prijs verlaagd. De boeken zijn geen misdrukken, slechts ‘licht beschadigd’ en altijd ongelezen. Het gaat om uiterlijke beschadigingen, dus het leesplezier is er nooit minder om! Boeken met een krasje, met kortingen tot wel 80%, dat is deboekentas.nl. Nu uw boeken afhalen op Satellietbaan 41B te Hillegom.