Start energiecoöperatie Hillezon

2 min leestijd

Hillegom – Op 26 mei is de primeur voor Hillezon, de eerste energiecoöperatie van Hillegom. Een energie coöperatie is een samenwerking waarbij Hillegommers met elkaar duurzame energie opwekken door middel van zon op dak. Het gaat om een groot dak in Hillegom dat door een ondernemer of school beschikbaar wordt gesteld. Op zo’n dak komen zonnepanelen die gefinancierd worden door Hillegommers. De investeerders hebben profijt van de opgewekte energie. Wethouder Karin Hoekstra, o.a. verantwoordelijk voor milieu en duurzaamheid, reikte een cheque uit aan Hillezon voor een bijdrage aan een eerste project.

Ontstaan

De coöperatie is ontstaan na gesprekken van een aantal inwoners en een oproep van de wethouder. In september 2020 is de intentie om met elkaar ook daadwerkelijk een energiecoöperatie (Enco) in Hillegom op te richten uitgesproken. Gestart is met een oriëntatieperiode om kennis op te doen wat nodig is voor een energiecoöperatie, de statuten op te zetten en vorm te geven aan de communicatie.

Projecten

Op dit moment is de coöperatie formeel opgericht. De statuten zijn bij de notaris gepasseerd. De volgende actie die de coöperatie onderneemt, is het daadwerkelijk komen tot een eerste project: daarvoor zijn een dak en investeerders nodig. Op dit moment worden er met verschillende dakeigenaren gesprekken gevoerd en ook de eerste investeerders hebben zich al gemeld.

Het aantal panelen is per project verschillend. Dit kunnen er 200 zijn, of 4.000 panelen. De techniek gaat snel. Dat maakt dat het aantal huishoudens, dat per project mee kan doen, vooraf lastig te bepalen is. De capaciteit van de panelen, de ligging en uiteraard het aantal hebben hier invloed op.

Certificaat

Investeerders schaffen certificaten aan om deel te nemen. De teruglevering van de stroom per project, wordt daarna verdeeld over de deelnemers. Dat betekent dat ook huishoudens zonder eigen dak deel kunnen nemen. Afhankelijk van de energiemaatschappij krijgen zij compensatie terug. De energiecoöperatie regelt de administratieve afhandeling en de verklaringen van de opbrengst. Daarmee ontzorgt de coöperatie de deelnemers.

Belangrijke stap

“De oprichting van de energiecoöperatie is een belangrijke stap voor Hillegom, op weg naar een energie- en klimaatneutrale gemeente. Ik ben ontzettend blij dat Hillezon van start gaat. Hiermee gaan Hillegommers met elkaar aan de slag om duurzame energie op te wekken. Duurzaamheid is een belangrijke pijler voor Hillegom. Daarmee blijft de gemeente vitaal en toekomstbestendig” aldus wethouder Karin Hoekstra.