Zwerfafval in Hillegom

2 min leestijd

Hillegom – Meerdere bezorgde Hillegommers hebben afgelopen weken Hillegom Online bericht. De berichten kwamen van Hillegommers die vinden dat Gemeente Hillegom te weinig doet om de hoeveelheid zwerfafval in het dorp aan te pakken. Zelf ruimen de Hillegommers af en toe wat zwerfafval op, maar na een week ligt die plek weer vol met blikjes, peuken en broodzakjes.

Beleidsmedewerker Stephan laat weten dat Gemeente Hillegom al veel doet tegen het zwerfafval, maar dat ze bezig zijn om nog meer te doen. ‘Het lastige is dat je wel ziet als een straat nog schoongemaakt moet worden, maar niet als we dat net gedaan hebben’, laat Stephan weten. In Hillegom werken dagelijks ongeveer vier straatreinigers. Zij lopen met prikkers of rijden met een veegmachine door Hillegom om alles op te ruimen. 

Bewustwording

Daarnaast zet de gemeente ook in op bewustwording van zwerfafval bij de jeugd. Zo helpen klassen van basisscholen en sportteams mee met het schoonmaken van een wijk. Zij krijgen hier dan een vergoeding voor, waar ze iets leuks van kunnen gaan doen. Ook zijn er opschoondagen, waarbij iedere Hillegommer kan meehelpen. 

Beleidsmedewerker Stephan geeft toe dat basisschoolleerlingen waarschijnlijk niet de grootste vervuilers zijn: ‘De grootste rommelaars zijn toch de scholieren, dus jeugd tussen 12 en 20 jaar. Verder zien we ook dat tijdelijke arbeidskrachten hun afval vaak laten staan’. Voor deze doelgroep worden momenteel geen campagnes ingezet. Wel is Stephan met het Fioretti College Hillegom in gesprek om te kijken hoe ze kunnen samenwerken. ‘We willen kijken hoe het schoon maken het beste kunnen aanpakken. We hebben dan ook mogelijkheden tot een financiële vergoeding om scholieren te stimuleren’, laat hij weten. 

Ondernemers

Ook is de gemeente in gesprek met ondernemers. Zo heeft Chocolaterie Pierré sinds kort een extra grote afvalbak voor de deur voor alle ijsbakjes. ‘De prullenbakken op het Houtplein puilden uit. Op deze manier helpt de ondernemer zelf om zijn omgeving schoon te houden. Ook McDonalds maakt het gebied rondom het gebouw schoon. ‘We zien ook veel McDonalds verpakkingen langs het fietspad liggen. Helaas willen ze dat nog niet opruimen.’ De gemeente hoopt dat meer ondernemers hun steentje willen bijdragen aan een schone omgeving, zo kunnen ook de supermarkten actief hun omgeving schoonhouden. Ondernemers kunnen met de gemeente bellen om hier hulp bij te krijgen. 

Zelf wat doen

Als je ergens een grote hoeveelheid zwerfafval ligt kan je een melding maken via Fixi.nl. ‘Voor 10 uur gemeld, dezelfde dag nog opgeruimd’. Ook kan je zelf jouw steentje bijdragen. Bij de gemeentewerf zijn prikkenstokken en vuilniszakken op te halen. ‘Je kan je melden bij Dave Spithoven van de Meerlanden. We kunnen dan op maat alles regelen en afspraken maken over hoe het verzamelde zwerfafval ingeleverd kan worden’, laat Stephan weten.