Online colleges over het brein voor senioren

2 min leestijd

Leergierige senioren opgelet! Oud Geleerd Jong Gedaan organiseert samen met de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en welzijnsorganisaties Welzijn Bloemendaal, Wij Heemstede, Plein1 Heemstede en Pluspunt Zandvoort de vierdelige online collegereeks ‘Het briljante brein’. De interactieve colleges worden gegeven door student Noa IJdo. IJdo heeft psychobiologie gestudeerd en volgt nu haar master cognitieve neurobiologie. De vier colleges kunt u via Zoom volgen.

Programma

Hoe maak je een brein? 
In dit college kijken we naar de indeling van ons brein van groot naar klein. Welke technieken zijn er om het brein te bestuderen en wat hebben we geleerd van die technieken? Ook vertelt studentdocent Noa iets over Alzheimer en wat dat voor effecten heeft op het brein.
Donderdag 27 mei | 14:00-15:00 uur 

Eerst zien, dan geloven 
Zien is eigenlijk veel meer dan alleen kijken met je ogen. Hoe is de verbinding tussen ogen en brein? Wat als er iets in het systeem niet meer werkt? Hoe kan het dat sommige mensen geen bewegingen kunnen zien?
Donderdag 3 juni | 14:00 – 15:00 uur

Kunst van het spreken
Hoe bijzonder is het dat we als mens kunnen spreken? Hoe is een taal precies opgebouwd? We denken ook na over de vraag of dieren kunnen spreken.
Donderdag 10 Juni | 14:00 – 15:00

Als muziek in de oren
Wat gebeurt er in ons brein als we naar muziek luisteren? Als je niet meer kunt spreken, kun je dan nog wel zingen?
Donderdag 17 juni | 14:00 – 15:00

Aanmelden 

Aanmelden kan online via Activiteiten voor volwassenen. De kosten voor de reeks van 4 colleges: € 10.

Zoom – hoe werkt het?

Bij aanmelding ontvangt u een handleiding voor het gebruik van Zoom en de bijbehorende Zoomlinks. Bij elk college is er een hulplijn aanwezig die u kunt bellen bij kleine, technische problemen. Het is wel belangrijk dat u voorafgaand aan de colleges het programma Zoom al hebt gedownload.

Over Oud Geleerd Jong Gedaan

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan streeft naar een maatschappij waarin een leven lang leren voor iedereen in Nederland de norm is. Dit doet de stichting door seniorencolleges te organiseren, gegeven door studenten. De activiteiten zijn cognitief uitdagend en verbinden generaties met elkaar.