Tekort aan taalvrijwilligers in Hillegom

2 min leestijd

Hillegom – Het Taalhuis in Hillegom heeft een groot tekort aan taalvrijwilligers. Sinds de pandemie is het aantal vrijwilligers teruggelopen terwijl het aantal inwoners dat hulp nodig heeft bij het leren van de taal juist is gegroeid. Coördinator Anouck de Wringer hoopt dat nu de maatregelen versoepelen het evenwicht in het Taalhuis hersteld kan worden. “Taalcoaching is ongelofelijk leuk om te doen, maar de afgelopen periode waren mensen begrijpelijkerwijs wat huiverig. Nu we weer wat meer kunnen behoort taalcoaching ook weer tot de mogelijkheden. Wij hebben een heel pakket aan maatregelen dat veilig werken mogelijk maakt.” 

Het Taalhuis in Hillegom wordt georganiseerd door Bibliotheek Bollenstreek, in samenwerking met Bibliotheek Zuid-Kennemerland aan de Sportlaan. “De mogelijkheden voor taalcoaches zijn heel divers, zo kun je een leeskring begeleiden, voorlezer worden bij de VoorleesExpress of gezellig gaan wandelen met een deelnemer” vertelt Anouck. “Je hoeft als coach ook helemaal niet uit te blinken in Nederlands, het gaat vooral om het spreken van de taal. Denk maar aan hoe je tijdens een vakantie soms worstelt met het Frans of Duits… maar hoe vaker je spreekt, hoe groter het zelfvertrouwen. Zo is het precies met onze deelnemers!” 

Het belang is voor de deelnemers wel groter dan voor ons tijdens een buitenlandse vakantie, onderstreept Anouck. “De deelnemers in ons Taalhuis wonen hier. Ze blijven, maar ze ervaren dat ze niet echt kunnen meedoen, omdat ze de taal niet goed genoeg beheersen. Dat is frustrerend en leidt vaak tot een isolement. We zien dat bij expats, arbeidsmigranten en vluchtelingen, maar ook steeds vaker bij Nederlanders met een taalachterstand. We zijn bijvoorbeeld ook op zoek naar vrijwilligers die plaatsgenoten wegwijs willen maken op het internet, want voor veel mensen is dat een lastige, onbegrijpelijke wereld”. Wilt u meer informatie over taalcoaching stuurt u Anouck een mail: taalpunthillegom@bibliotheekbollenstreek.nl

Tekst: Bibliotheek Bollenstreek