Ondersteuning bij rouw in corona tijd

1 min leestijd

Hillegom – Rouwen is anders in tijden van corona. Tijdens het rouwproces willen mensen vaak het verdriet delen en zich gesteund voelen. Nu dit tijdens corona extra lastig is, is besloten om een groep op te starten. Mensen kunnen elkaar ontmoeten, ervaringen delen, en erkennen en herkennen wat men meemaakt.

WelzijnsKompas heeft nabestaanden uit Lisse en Hillegom een uitnodiging gestuurd om hen op de hoogte te brengen van dit aanbod. Door zich op te geven konden zij meedoen met de rouwgroep. In oktober 2020 is de eerste rouwgroep gestart onder begeleiding van José Kortekaas samen met vrijwilliger Vera Hols van WelzijnsKompas.

José zegt: “Ik ervaar het als een mooie groep mensen waar mee wij mogen werken. Er is veel openheid en bereidheid tot delen. Het stroomt, ieder brengt met zijn eigenheid in. De herkenning en erkenning die de deelnemers elkaar geven en ontvangen werkt steunend. Ik voel dankbaarheid en verbinding.” Ook meldt José “Iedere bijeenkomst weer wordt er gedeeld over de bijzondere periode waarin wij nu leven met betrekking tot COVID-19. Vanmorgen kwam ook weer heel duidelijk in de gesprekken naar boven hoe pijnlijk het in tijden van rouw is om afstand te bewaren.“

Rouw en verlies blijft onder de aandacht van de welzijnsadviseurs van WelzijnsKompas. In samenwerking met de gemeentes worden alle nabestaanden in Lisse en Hillegom op een vrijblijvende manier benaderd. WelzijnsKompas blijft samen met andere organisaties werken aan een lokaal aanbod zodat ook nabestaanden elkaar kunnen treffen en ervaringen kunnen delen over bijvoorbeeld verdriet, herkenning en erkenning rondom rouw. Kortom, de welzijnsadviseur denkt mee en helpt een ieder de weg te wijzen waar dat nodig is. Iedereen maakt natuurlijk zelf uit wat het beste bij hem of haar past. Bij behoefte aan een gesprek met één van onze welzijnsadviseurs, kan er contact worden opgenomen.

Tekst: Welzijnskompas